Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Existuje návod na nejlepší mámu?


Existuje návod na nejlepší mámu?

Mateřství a rodičovství není předmět, který se studuje ve škole, nebo se vyučuje v nějakém kurzu. Existuje tolik různých lidských povah, a co teprve když se začnou kombinovat v partnerských vztazích. Někdo je pečlivý a perfekcionista, jiný dává přednost pohodě, i kdyby byla postavená na nedokonalostech či dokonce chybách. Ostatně, těmi se přece člověk učí, jak říká dnes už méně používané úsloví.

Naše každodenní úsilí v práci ale pohání spíš honba za úspěchem, lidé chtějí být ocenění a nějaké pokusy a omyly je jen zbytečně zdržují. Jakmile přijde dítě, je všechno jinak. Malý človíček nedokáže říct, co od nás chce, na řadu přichází pilování schopnosti vcítění se do jeho potřeb, hledání společné řeči, která ale ještě dlouho nebude mít slova.

Proto ani péče o dítě nemůže fungovat podle „kuchařky“, která má jednoduché postupy. Snad každá maminka by dala všechno možné za zaručený návod, jak uspat dítě nebo jak je utišit uprostřed noci. Řešení ale většinou stejně znají ony samy, jen se je třeba nepodaří najít na první pokus. Stejné je to, i když je dítko větší. V článcích březnového časopisu Miminko proto najdete nejen informace o běžných zdravotních problémech kojenců a batolat, ale také úvahy o tom, jak pomoci dítěti překonat odloučení při krátké nepřítomnosti maminky, nebo jak zkusit dítě odnaučit cucání palce.

Březnové číslo jsme naladili do jarního tónu, a to nejen proto, že máme před sebou první kalendářní měsíc nového ročního období. V redakci se totiž už těšíme, až se k nám vrátí sluníčko a dny budou veselejší. Jestli jste na tom podobně, pak vás snad potěší speciál, který je vlastně přivítáním jara. Najdete v něm, jaké jsou nové trendy v oblékání dětí, jak naladit svůj domov do svěžího vzhledu nebo proč je dobré posilovat imunitní systém, i když už se venku otepluje.

Máme toho pro vás ještě mnohem víc, ale pokud jste přesto nenašli to, co byste se rádi dozvěděli, napište nám. Těšíme se na vaše přání, připomínky i nápady.


redakce

25. 2. 2020


Zpět na přehled článků


Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>