Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jak se vyvíjí sluch u dětí - slyší již v prenatálním období?


Jak se vyvíjí sluch u dětí - slyší již v prenatálním období?

Zjistit, jaké jsou sluchové vjemy plodu v děloze, není zrovna snadné. Vývoj nových technologií ale umožnil řadu poznatků, a tak už víme, že i nenarozené miminko vnímá zvuky zvenčí. Jak se sluch vyvíjí dál po narození? A co pro to můžeme udělat sami?

Stimulace smyslů může být aktivní, vývoji řeči a sluchu napomůže lidský hlas i zpěv lépe než poslouchání reprodukované hudby. To ale neznamená, že bychom nemohli miminku ještě před narozením pustit příjemnou hudbu. Plod přibližně od druhé poloviny těhotenství vnímá zvuky jak z vnějšku, i když tlumené stěnami dělohy, tak projevy matčina organismu – šumění krve proudící cévami, tlukot srdce… S blížícím se porodem se sluchové vnímání zlepšuje, dítě rozpoznává matčin hlas. Lze to sledovat i bezprostředně po narození – miminko se tiší a zklidňuje, pokud na ně matka promluví.

Sluch novorozence prověří screening

Zda má miminko sluch v pořádku, to dnes zjistí již časný screening, který se provádí zpravidla v prvních dnech po narození. Jedná se o neinvazivní metodu, která nijak neovlivňuje komfort dítěte – pomocí malé sondy vložené do ucha se na podkladě měření otoakustických emisí ověří, zda není sluchové ústrojí nějak poškozeno. Teprve když měření ukáže nějaké odchylky, přichází na řadu opakované vyšetření.

Rodiče ale mohou ověřit fungování sluchu svého miminka již velmi brzy sami. Stačí hlasitější nepříjemný zvuk, třeba jen když nám s rámusem něco upadne na zem, a dítě sebou trhne, prudce otočí hlavičku, rozhodí ručičky. Za pár týdnů se už bude otáčet za hlasem, a to nejen maminčiným. Proto je i v raném kojeneckém období přínosné hlasitě s dítětem komunikovat prostřednictvím slov, vyprávění, hudby i zpěvu. Můžeme namítnout, že dítko nerozumí slovům, nechápe jejich význam, a proto je rozprávění nadbytečné. Jenže nezapomínejme, že dítě se učí všemi smysly – pozoruje pohyb rtů, začíná si spojovat určité zvuky s konkrétními předměty, trénuje sluch vnímáním různých tónů.

Rozpoznávání slov, rozvoj fonematického sluchu

Kojenec vnímá tón hlasu, i když ještě nerozumí obsahu slov. Proto se leká prudkého či rozrušeného proudu řeči a křiku, zatímco se zklidní při laskavé promluvě bez ohledu na to, co říkáme. To se ale postupem času začne měnit a dítě bude vnímat rozdíly mezi hláskami. Přiřadí si je k předmětu nebo činnosti, a například pochopí, že po „ham, ham“ bude následovat jídlo. Pro tvorbu řeči ale musí rozvíjet fonematický sluch, který dokáže rozlišit význam jednotlivých hlásek. Díky tomu porozumí i slovům zdánlivě stejným, která ale mají odlišný význam. Třeba když rozpozná, že neříkáme pes, ale les, i když slova znějí podobně. Ruku v ruce s tříbením sluchu půjde rozvoj řeči, k němuž je právě dobrý sluch potřeba.

Celý text článku najdete v časopisu Miminko č. 1 2024 – 3. vydání, které lze pořídit na www.digiport.cz.


Romana Černá

22. 1. 2024


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>