Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Podívejme se na zoubek


Podívejme se na zoubek

Kolem 6. měsíce, u některých dětí i dříve, prořezávají miminkovskými dásničkami první zoubky. Pro mrňousa je to velká změna – se zuby se kousat jídlo, které bylo doteď jen rozmixované na kašičku! Rodičům ale přibývá o jeden krok v každodenní péči navíc. Čistit by se totiž měly i mléčné zoubky.

Mezi 6. a 8. měsícem věku začínají vyrůstat první zoubky tzv. mléčného chrupu, který bude po několika letech (mezi 6. a 10. rokem) nahrazen chrupem trvalým. Mléčný chrup sestává celkem z 20 zubů (8 řezáků, 4 špičáky, 8 stoliček). Nejdříve se prořezávají dva dolní řezáky (ve věku 6 – 8 měsíců). V dalších dvou měsících následují dva horní řezáky. Do jednoho roku se přidají dole i nahoře dva další řezáky.

Roční dítě má tedy zpravidla celkem 8 mléčných zubů. Jedná se o řezáky, které může používat ke kousání, nemůže však jimi žvýkat. Špičáky vyrostou dítěti až ve věku kolem 16 – 20 měsíců, stoličky vyrůstají od jednoho roku do cca 20 – 30 měsíců. Dvaapůlleté batole by mělo mít kompletní mléčný chrup.

Mléčný chrup je méně odolný

První zoubky (také se nazývají dočasné) jsou drobnější, bělostné až namodralé barvy a jsou kvůli nižšímu obsahu minerálních solí náchylnější ke kazivosti. Proto je třeba od prořezání prvních zoubků dbát na hygienu ústní dutiny. První prořezané zoubky ještě není nutno čistit kartáčkem – stačí použít navlhčenou sterilní gázu k odstranění zbytků jídla (pokud již dítě kouše například do rohlíku). Dají se použít i speciální malé kartáčky, které si může dospělý navléknout na prst. Také lze pořídit „rukavičku“ k čištění prvních zoubků. Později čistíme dítěti zuby sami pomocí dětského zubního kartáčku bez zubní pasty.

Tříleté dítě by si již mělo čistit zuby samo, ovšem pod dohledem rodiče. Zubní pastu začneme používat, teprve když dítě chápe, že se nepolyká, nýbrž se musí po vyčištění zubů vyplivnout. Pro čištění zubů se používá dětská zubní pasta proto, že má odlišné složení od produktu pro dospělé. Jedná se především o obsah fluoru, jehož maximální obsažené množství je pro děti omezeno na nižší hranici. I tak ale pastu používáme jen v malém množství, stačí velikost zrnka rýže.

Celý text článku najdete v časopisu Miminko 1/1 2024, který lze pořídit na Digiport.cz.


Romana Černá

2. 2. 2024


Zpět na přehled článků


V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>

Čistička pomůže nejen alergikům a astmatikům. Jak…

Náporem na dýchací systém alergika bývá jarní období, kdy je vzduch plný pylů ze stromů a květin, s teplejším počasím se rozrůstají i plísně a koncentrace jejich spor v ovzduší je vysoká. Bolesti hlavy, rýma, ucpané uši, pálení očí a bolesti v krku jsou pak na denním pořádku. Základem je omezení kontaktu s alergenem, proto je potřeba… Celý článek >>