Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Ambulantní porod - poradna MUDr. Markéty Matouškové, primářky gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný


Ambulantní porod - poradna MUDr. Markéty Matouškové, primářky gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný

Některé budoucí maminky zvyžují možnost odejít hned po porodu i s miminkem z nemocnice domů. O této možnosti se mluví jako o ambulantním porodu. Co by si měla žena vyřídit, koho informovat a za jakých okolností může s miminkem do 24 hodin po porodu z nemocnice odejít?

Odpovídá MUDr. Markéta Matoušková, primářka gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný.

Jestliže žena nemá komplikovaný porod anebo není po císařském řezu, obvykle je schopna do 24 hodin po narození miminka z porodnice odejít. My jako porodníci proto nemáme s ambulantními porody takový problém – ačkoliv samozřejmě musím rodičku poučit o tom, že když nepoběží všechno hladce a maminka půjde domů dříve, než bychom jí to my doporučili, může například ztratit mnoho krve, dostat infekci nebo se nebude hojit tak, jak by bylo třeba.

Složitější situace však nastává u novorozence, protože u něj musí pediatři provést screeningová vyšetření. U dítěte se uzavírá fetální srdeční oběh a teprve potom se například demaskují některé vrozené srdeční vady. Proto jsou pediatři důslední a raději dítě třikrát zkontrolují.

V naší slánské porodnici to chodí tak, že umožňujeme propustit maminku po 12 hodinách od porodu, pokud má dopředu domluveného pediatra, který převezme zodpovědnost za novorozené dítě. To znamená, že za novorozencem dojede domů nebo se s maminkou domluví, že bude 24 hodin k dispozici.

Nesetkáváme se s ambulantními porody příliš často, ale pokud o něj nastávající maminka stojí, většinou si takového pediatra sežene předem. Když tedy paní přijde do těhotenské poradny a má zájem o ambulantní porod, řeknu jí, že je to možné, ale současně jí předávám kontakt na pana primáře z pediatrie, protože s ním musí probrat péči o novorozence.

8. 4. 2024


Zpět na přehled článků


V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>

Čistička pomůže nejen alergikům a astmatikům. Jak…

Náporem na dýchací systém alergika bývá jarní období, kdy je vzduch plný pylů ze stromů a květin, s teplejším počasím se rozrůstají i plísně a koncentrace jejich spor v ovzduší je vysoká. Bolesti hlavy, rýma, ucpané uši, pálení očí a bolesti v krku jsou pak na denním pořádku. Základem je omezení kontaktu s alergenem, proto je potřeba… Celý článek >>