Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jarní krása: S úctou k přírodě vytvořená bylinná kosmetika z pod Blaníka. To je slow life.


Jarní krása: S úctou k přírodě vytvořená bylinná kosmetika z pod Blaníka. To je slow life.

Žít pomalu, vychutnat si kouzlo dne, nestresovat se. Prostě se zastavit a být chvíli v souznění s přírodou a jejími přirozenými cykly. Slow Living – to není marketingová novinka, to je nutnost lidí zbrzdit v neskutečně rychlém životním tempu a postupně se vrátit ke kořenům svých předků.

Proto je potřeba co nejvíce využívat lokálních zdrojů z organických farem nebo ještě lépe z vlastní zahrádky. Nutkání vrátit se včas do dob našich prababiček, kdy z pece voněly buchty a čerstvý chléb. Je potřeba uvědomit si vlastní bytí a napojit se na koloběh života. Zkuste to jako my.

HerbaRoja

Co je Slow kosmetika?

Slow můžeme interpretovat jako Sustainable (udržitelný), Locale (místní), Organic (organický) a Whole (ucelený) (SLOW). To je životní postoj, kdy se snažíme propojit se s přírodou, bez stresu, bez hektičnosti této doby. To je pochopení, že půdu máme půjčenou od našich pradědů a díky tomu můžeme s klidnou myslí rozumně využívat zdrojů matky Země. A tak se snažíme žít i my na bylinkové farmě Herba·Roja v Karhuli pod Blaníkem.

HerbaRoja

Naše kosmetika Herba·Roja vzniká od semínka, tedy dříve než zasejeme, musíme půdu pro setí připravit, vyplít ji, pohnojit, odhadnout správný čas setby. Vše děláme v BIO režimu, snažíme se souznět s přírodou. A tak víme, že každý rok je jiný a každý je plný překvapení. Proto nikdy nevíme dopředu, zda bude třeba chrpová květová voda k dispozici, zda bude dostatek měsíčku na výrobu macerátů, mastiček a čajů.

U nás sbíráme bylinky ručně, sušíme je po staru pomalou metodou. Bylinky pro následnou výrobu macerujeme ve slunečnicovém oleji 12 týdnů nebo ve vepřovém sádle, které si sami škvaříme, po dobu 5 týdnů. Protože nespěcháme na naše bylinky, nespěcháme ani na naši kosmetiku. A je to vážně znát! Odměnou za dlouhé čekání a nejistotu je řada voňavé kosmetiky, která podpoří tvrzení ze starých herbářů.

HerbaRoja

Na surovinách záleží, proto se je snažíme v maximální míře připravovat sami a ve většině případů dokonce přímo od semínka. A to nemluvíme jen o čerstvém konopném oleji, který si sami ze semínka lisujeme, abychom ho mohli použít v našich mýdlech, balzámech na rty a v pleťových krémech.

Ale mluvíme o dlouhodobém koloběhu, o životě našich bylinek, než se dostanou k Vám nebo do našich produktů jako vstupní surovina.

HerbaRoja

Víte, že třeba divizna či topolovka kvetou až druhým rokem od vysetí, kostivalovým a kozlíkovým kořenům trvá roky tři, než je můžeme sklízet? A co takový yzoplevandulí? Než vyrostou, tak to je hodně a hodně moc pletí a mulčování, ale ta nádhera potom, když začnou kvést a obsypají je včelky, motýli a čmeláci. A ta vůně, která provází celý proces parovodní destilace, tu jsme pro vás uschovali do květových vod a čistých esenciálních olejů.

Třeba o takové meduňce bychom si mohli dlouze povídat, ale lepší je si přivonět ke květové vodě a rázem se přenesete na pravonínské políčko. A takto je to s každou naší bylinkou, každá má svůj příběh, svůj čas a svou funkci v našem životě.

Ostatní suroviny, které si sami nevypěstujeme, bereme od nejbližších farmářů, osvědčených včelařů, slunečnicový olej používáme český z geneticky nemodifikované slunečnice. Prostě se snažíme, co nejvíce zkrátit ekologickou stopu našich produktů.

Pleťový krém s meduňkou a levandulí je důkazem naší práce na poli, ve výrobě, a ještě více je důkazem naší filozofie – souznít s přírodou. Levanduli a další bylinky musíme nejdříve ručně sklidit, usušit po vzoru našich babiček, naložit do oleje, čerstvě sklizenou meduňku vydestilovat na krásně a svěže voňavou květovou vodu, a pak s přidáním minima přírodních složek pomalu vytvořit pleťový krém, který pohladí pokožku a nezadá si s kosmetickými produkty z obchodů.

HerbaRoja

Stejně tak tělové mléko s měsíčkem je žluté po této bylině a plné naší práce, kterou děláme s láskou a úctou k přírodě. A co teprve balzám na rty, který po bylinkách voní a hýčká rty. Není se čemu divit, vždyť v něm není nic víc než jen naše BIO bylinky, český slunečnicový olej a včelí vosk. Nejvíce trpělivosti musíme mít s macerovanými oleji, jelikož na ně čekáme až dvanáct týdnů, než se pořádně bylinky vymacerují. Z nich pak pomalu vznikají i naše mýdla, která jsou jen z našich přírodních složek, které si vyrábíme svépomocí, včetně kozího mléka, které máme od naší kozy Kiky.

Naše květové vody destilujeme v létě, vždy v podvečer, kdy práce na polích končí a kdy sklízet bylinky už nemůžeme. V destilérce si hoví několik kilogramů čisté bylinky. Nic víc, jen k tomu čistá voda. A pak vznikne neuvěřitelně voňavý bylinkový hydrolát a z některých bylin i éterický olej.

HerbaRoja

Udržitelní se snažíme být i v obalové technice. V maximální míře využíváme obaly z obnovitelných zdrojů: papíru, skla, kukuřičného škrobu a dřeva, dáváme život již použitým krabičkám a výplním.

Přijeďte si někdy pod Blaník! prožít svůj SLOW life a poznáte, že u nás to nejsou jen slova. Pochopíte, jakou odměnou po práci je voňavý šálek čaje a domácí dobrota z plotny. Užívejte si své slow chvíle, nejen s našimi bylinkami a kosmetikou Herba·Roja z Experimentální zahrady pod Blaníkem.

majitelé a životní partneři Karolína Josková a Dan Navrátil


Text a foto: prezentace značky Herba.Roja

3. 5. 2024


Zpět na přehled článků


Kouzlo prvního doteku

V jeho očích se zrcadlí celý náš svět. Už když se na něj těšíme, představujeme si, co všechno mu ukážeme a jak o něj budeme pečovat. A když se konečně setkáme, všechno se navždy změní. První dotek mezi miminkem a rodičem je magický okamžik, něžné gesto, které utváří pouto mezi nimi. Pro miminko je velmi důležitý, pomáhá mu budovat… Celý článek >>

Co jíst v době kojení

Když se po prvních dnech a týdnech kojení miminka úspěšně rozběhne, vypadá to, že všechno půjde „jako na drátkách“. Jenomže uplynou dva tři měsíce a maminka se začne cítit unavená ještě víc než dřív, je vyčerpaná, ztrácí dobrou náladu a s tím se tenčí i zásoby mléka. V té chvíli je potřeba zamyslet se nad výživou. Mnohá žena totiž v… Celý článek >>

Aquapalace nabídl malým návštěvníkům koncert…

Aquapalace Praha a jeho Vodní svět se stal dějištěm události, která potěšila děti malé i větší. Jejich oblíbená kamarádka Kája se svým maňáskovým kolegou Bambuláčkem vystoupila hned na dvou koncertech a pokřtila nový zpěvník se svými písničkami. ==**Zábava a chytlavé písničky** Prostředí Vodního světa, kde mohou děti dovádět v… Celý článek >>