Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Trpké důsledky sladkého hodování


Trpké důsledky sladkého hodování

Hned v úvodu zopakuji známou pravdu: strava batolat by neměla být jednostranná, ale vyvážená a pestrá. Z toho vyplývá, že nechci horovat pro striktní zákaz všech pamlsků a raneček se sladkostmi nevěším na černou tabuli.

Vypůjčila bych si slova MUDr. Martina Gregory, který jako odborník na výživu kojenců a malých dětí, na adresu sladkostí říká: »Čím později se děti naučí jíst a pít sladké potraviny a nápoje, tím lépe.Trvale se jim ale nevyhneme. Ani není důvod striktními zákazy ochuzovat dítě o nové chutě. Spíše je umění naučit ho konzumovat sladkosti v přiměřeném malém množství, jako rychlou náhradu energie, kterou dítě vydalo, a vysvětlit mu, že sladkosti jsou dobré, ale nejsou zdravé, kazí se po nich zoubky a bolívá bříško.«

Mějte sladkosti pod kontrolou

Pan doktor má jistě pravdu, avšak v praxi se to jen těžko vysvětluje tříletému capartovi, na něhož ze všech stran útočí pestrá, veselá a vtíravá reklama na nejrůznější čokoládové tyčinky, bonbonky a cukrkandlové nápoje. Výrobci pamlsků jsou rafinovaní a vědí, jak na dětskou dušičku zaútočit. Jejich specialitku si oblíbila zvířátka, kytičky, rybičky a já nevím kdo ještě. Právě ta jejich cukrovinka je plná zdravého mléka a slaďoučká jako med. Batole civí na obrazovku a když přijdete do supermarketu, hned si vzpomene, co vidělo. Žadoní, aby se dobrůtka koupila i jemu. Málokterá maminka ve finále odolá prosebnému pohledu svého miláčka. Neodolávejte. Kupte mu výrobek, který zdaleka nemá tak lahodnou chuť, jak se tvrdí v televizním šotu. Koupit můžete všechno, ale konzumaci těchto výrobků musíte mít pod kontrolou.

Většinou jsou to prázdné kalorie

Sladkosti jsou pouhým zdrojem prázdných kalorií a mohou potlačit chuť na mnohem vydatnější hlavní jídla. Téměř všechny sladkosti obsahují velké množství jednoduchých cukrů – sacharózy, glukózy a fruktózy. Ve 100 gramech asi 375 kilokalorií. Tolik oblíbená čokoláda určitou výživnou hodnotu má, ale obsahuje příliš mnoho tuku. Pokud ji dítě jí v nadměrném množství, může začít přibývat na váze. V čokoládě je určité množství bílkovin, cukru a některých minerálů. Hořká čokoláda je zdrojem železa a hořčíku a ve všech druzích čokolád najdeme draslík i látky, které mají mírně povzbuzující účinek. Někdy se tvrdí, že čokoláda přináší dobrou náladu, ale to patří do jiné stati a rozhodně se to netýká našich batolat. U přecitlivělé maminky může nadměrná konzumace čokolády vyvolat třeba migrénu.

Celý text článku najdete v Miminku č. 2/2008.

1. 2. 2008


Zpět na přehled článků


Rock'n'roll v každém kroku: Skechers představuje…

Po úvodní kolekci, která sklízela ovace, značka Skechers ztělesňující komfortní technologie představuje druhou sérií své obuvnické spolupráce s legendami rock'n'rollu – The Rolling Stones. Nová kolekce přináší svěží pohled na ikonické logo Licks prostřednictvím řady výrazných pánských i dámských modelů Skechers. Před začátkem… Celý článek >>

Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>