Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jarní krása: jak se vypořádat s pocením - antiperspiranty a deodoranty


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením - antiperspiranty a deodoranty

Ach to věčné pocení – je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) ži­vot?

Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva typy potních žláz. Enkrinní žlázy se vyskytují na povrchu celého těla kromě nehtového lůžka, rtů a vnějších genitálií. Tyto žlázy produkují čirý pot, který sám o sobě nezapáchá. K zápachu dochází až při rozkladu potu bakteriemi, které jsou běžně na naší kůži.

Naproti tomu velké potní žlázy – apokrinní – nemáme po celém těle, ale jen v určitých lokalitách: v podpaží, okolo pupíku, v oblasti zevního genitálu a konečníku. Pot, který produkují, není úplně čirý, ovšem také se nedá říci, že by zapáchal. Vydává však vůni, která se může projevovat u každého jedince trochu jinak, a okolí ji může také jinak vnímat.

Účinný prostředek na zápach potu na lidském těle je častá hygiena. Jenže zejména v teplém období nebo při větší psychické zátěži, nervozitě a podobně, se potíme víc než obvykle, a tady už se uplatní produkty, které pocení buď omezují, nebo snižují zápach potu.

Koupel, sprcha nebo kosmetika

Pro sprchování je výhodnější méně teplá voda, pocení se tím trochu sníží. Při koupeli rovněž platí, že se méně potíme po koupeli ve vlažné vodě, také ale můžeme přidat odvar z bylinek, které rovněž zmírňují pocení. V tom případě je ale potřeba konzultace s lékařem či lékárníkem, zvlášť když je žena těhotná nebo v šestinedělí.

Deodoranty a antiperspiranty – poznáte rozdíl?

Antiperspiranty omezují pocení v samém začátku. Pocení sice zcela nezabrání, ale to je také v pořádku, neboť by to tělu neprospělo. Deodoranty pocení příliš neovlivňují, ale zpomalují rozklad potu, a tak snižují intenzitu zápachu. Jak deodorant, tak antiperspirant je vhodné nejdřív otestovat na menším kousku kůže, například v loketní jamce, a zjistit tak, jestli jsou naší pokožkou dobře snášeny.

Tipy redakce

Péče se značkou fenjal

fenjal

Krémový kuličkový antiperspirant fenjal Classic Antiperspirant roll-on poskytuje spolehlivou ochranu proti pocení až na 48 hodin.

Jeho pečující složení neobsahuje ethylalkohol a navíc je obohacené o panthenol, který pokožku podpaží zklidňuje a vyživuje. Tradiční parfemace antiperspirantu fenjal Classic vás zahalí do neodolatelné vůně.

Péče se značkou Saloos

Bio přírodní deodorant Litsea cubeba – suché a svěží podpaží díky tuhému Bio deodorantu bez sody s patentovanou minerální složkou CareMagTM D.

100% přírodní deodorant v biokvalitě bez sody, hliníku, konzervantů, alkoholu, barviv a umělé parfemace už není sen. Patentovaná superabsorpční složka snižuje množství nežádoucích bakterií zodpovědných za nepříjemný zápach z pocení. Pohlcení přebytečné vlhkosti a suché podpaží zajistí vysušující arrowroot a kukuřičný škrob. Jemnost složení umocňuje extra zvláčňující bio kakaové máslo a bio kokosový olej pro dokonale hebké podpaží. Aktivní složení skvěle doplňuje 100% přírodní esenciální olej litsea cubeba, který deodorantu dodá povzbuzující a velmi osvěžující vůni.

Saloos

Neucpává potní žlázy a umožňuje zdravé pocení, při kterém se tělo přirozeně ochlazuje a zbavuje nežádoucích látek. Výsledkem je sametově jemný deodorant, který nelepí a na který se můžete kdykoliv spolehnout.

Jarní krása – speciál o kosmetice

1. část: Správné čištění pleti, hydratace, relaxace a výživa

2. část: Náprava problémů na kůži – pigmentové skvrny, sjednocení odstínu pleti, odstranění začervenání

3. část: Pravidelná každodenní péče o pleť

4. část: Hloubková péče o pleť

Čištění, peeling, pleťová maska – péče krok za krokem

5. část: Péče o tělo – peeling, péče po sprše a koupeli

7. část: Běžná péče o vlasy by měla kromě mytí zahrnovat i péči a styling

8. část: Péče o vlasy barvené, poškozené, narušené


Romana Černá a redakce

23. 4. 2024


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>