Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Boj s pupínky


Boj s pupínky

O nevítané hosty dětské pokožky nebývá nouze, neboť novorozenecká kůže je velmi citlivá a náchylná k tvorbě pupínků, puchýřků a různých infekcí. S mnohými z nich si poradíte sami, jejich léčba není složitá a obvykle nevyžaduje lékařský zásah. Klíčové je pupínky identifikovat, tedy rozpoznat, s čím máte tu čest. Poté je na místě včasné zahájení snad úspěšného boje. Pokud si nejste jistí, nebo se vaše snaha míjí účinkem, navštivte pediatra.

Potničky

Jak už samotný název napovídá, jedná se o vyrážku z nadměrného pocení. Děťátko tedy nejspíš bylo více oblečeno, mělo horečku nebo se zkrátka příliš zpotilo. Zejména v letních měsících jsou potničky častým problémem. Dávejte proto pozor na nebezpečí přehřátí, dítě oblékejte přiměřeně počasí a používejte zásadně bavlněné oblečení.

Červené pupínky, někdy až vodové puchýřky se objevují tam, kde došlo k přehřátí pokožky. Nejčastěji je to mezi faldíky, pod krčkem a v plenkové oblasti. Dobrou zprávou je, že potničky nesvědí ani nepálí a nejsou infekční. Je vhodné jim předcházet. Pokud jsou však již vyseté, dopřejte pokožce co nejvíce vzduchu, často dítě přebalujte a pečlivě kůži osušte. Pomáhá i potírání vlažným roztokem z heřmánku.

Milia

Až polovina novorozenců se s tímto kožním projevem setká v podobě bílých či žlutých pupínků vypadajících skoro jako klasické akné. Vyskytují se na nosíku, bradě, tvářích a čelíčku. V prvních měsících zmizí, zřídka se zdrží déle.

Novorozenecká vyrážka

Acne neonatorum, neboli novorozenecká vyrážka se objevuje krátce po porodu a častěji potrápí chlapečky. Viníkem jsou hormonální změny (přesněji androgeny). Akné vypadá jako drobné pupínky nebo puchýřky plné tekutiny na tvářích, mohou se rozšířit po celém obličeji a zasahovat až do vlásků. Bez léčby ustoupí za několik měsíců, někteří pediatři zahájí šetrnou léčbu pomocí mastí.

Celý text článku najdete v Miminku č. 5/2011.

1. 5. 2011


Zpět na přehled článků


Rock'n'roll v každém kroku: Skechers představuje…

Po úvodní kolekci, která sklízela ovace, značka Skechers ztělesňující komfortní technologie představuje druhou sérií své obuvnické spolupráce s legendami rock'n'rollu – The Rolling Stones. Nová kolekce přináší svěží pohled na ikonické logo Licks prostřednictvím řady výrazných pánských i dámských modelů Skechers. Před začátkem… Celý článek >>

Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>