Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Zdá se vám, že "špatně dýchá" ?


Zdá se vám, že "špatně dýchá" ?

Prvním důležitým úkolem novorozence na tomto světě je pořádně se nadechnout. V době prenatálního vývoje v děloze „dýchá“ miminko pomocí placenty a pupeční šňůry, které přivádějí okysličenou krev z matčina krevního oběhu. Plíce se vyvíjejí, dozrávají však poměrně pozdě, až kolem 32. týdne prenatálního vývoje. Miminka narozená před tímto termínem mají většinou s dýcháním potíže, proto jim musí nějakou dobu s dýcháním pomoci přístroj. Pokud jste již s miminkem doma z porodnice, je jeho dýchací systém jistě v pořádku, jinak by vás hned tak lékaři domů nepustili. Dýchání je mimo jiné také součástí hodnocení tzv. Apgar skóre, které se vyhodnotí ihned po narození. „Známkuje“ se také srdeční činnost, barva kůže, pohyby a reakce.

V porodnici je maminka většinou klidnější co se týká zdraví dítěte, po příchodu domů ale zůstáváte většinou sami s partnerem a miminkem a můžete propadnout pocitu bezradnosti či úzkosti, zda je dítě v pořádku. Každá maminka si asi pamatuje dobu, kdy se chodila několikrát za noc dívat, zda děťátko správně dýchá.

Proto vás mohou polekat některé zvláštnosti v dýchání novorozence, které se ovšem v průběhu několika týdnů upraví. Miminko může dýchat hodně nahlas nebo se vám bude zdát, že jeho dech vůbec neslyšíte. Patříte-li k úzkostlivějším povahám, pořiďte si monitor dechu, který používají v porodnicích. Jeho činnost spočívá v tom, že kontroluje každý nádech a výdech miminka. Pokud se miminko „zapomene“ nadechnout, upozorní vás monitor tím, že začne blikat a houkat. To je moc důležité, protože vy hned můžete zjistit, zda je miminko v pořádku. I když se to stává opravdu jen velmi vzácně, pokud se dítě „zapomene“ nadechnout nadlouho, může to být příčinou náhlého úmrtí. Nechceme vás zbytečně strašit, ale chcete-li mít klidnější spánek, monitor dechu může bez problémů dech vašeho dítěte hlídat za vás. Monitor je vlastně taková dečka, kterou umístíte pod matraci a krabička, kterou můžete pověsit na postýlku nebo kdekoliv, kam vám vystačí „dráty“. Přístroj je napájen baterií, takže nemusíte mít obavu ze zranění elektrickým proudem.

Kontrola dechu novorozence je jednou z věcí „životně důležitých“. Proto by pro vás mělo být zcela přirozené, že nikdo v okolí dítěte nekouří, natož pak sama maminka. Divili byste se ale, kolik je možno vidět na ulici maminek s cigaretou, kolik tatínků doma klidně kouří, i když mají malé miminko. Pro ty, kdo nebezpečí kouření chápou, jsou následující řádky zbytečné, bohužel je však dost i takových rodičů, kteří by se nad nimi měli hluboce zamyslet.

Kouř z cigarety obsahuje nikotin, dehet, oxid uhelnatý, čpavek, kyanidy a další prokazatelně rakovinotvorné látky. Kuřák, který má cigaretu pravděpodobně s filtrem, na základě svého rozhodnutí dobrovolně vdechuje všechny tyto látky filtrované. Nekuřák, proti své vůli, vdechuje všechny tyto látky také a to bez jakékoliv možnosti obrany. Víte, že se lékaři domnívají, že až 25 procent náhlých úmrtí kojenců má souvislost s tím, že setrvávali v místnosti, kde se kouřilo? Děti rodičů, kteří kouří, jsou více ohroženy onemocněním plicním astmatem, chronickými záněty uší a dalšími onemocněními dýchacího ústrojí. Snad jsou všechna varování slabá, těžko říci, pokud ale někdo v domácnosti kouří, pokuste se dosáhnout alespoň toho, aby se doma nekouřilo prvních několik let věku dítěte. Ideální by bylo nekouřit vůbec, nebo alespoň ne doma a v přítomnosti dítěte. Pokud totiž kouříte venku s dítětem na procházce, spolehněte se, že miminko alespoň nepatrnou část cigaretových zplodin vdechuje také.

1. 9. 2005


Zpět na přehled článků


Rock'n'roll v každém kroku: Skechers představuje…

Po úvodní kolekci, která sklízela ovace, značka Skechers ztělesňující komfortní technologie představuje druhou sérií své obuvnické spolupráce s legendami rock'n'rollu – The Rolling Stones. Nová kolekce přináší svěží pohled na ikonické logo Licks prostřednictvím řady výrazných pánských i dámských modelů Skechers. Před začátkem… Celý článek >>

Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>