Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jak probíhá vývoj chůze?


Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu…

Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě natolik zaujme, že se bude ve své dovednosti zdokonalovat s velkou chutí. Možnost dostat se k věci, po níž toužím, posunout se tam, kam chci, to je po měsících, kdy je malé miminko odkázáno jen na přemisťování pomocí dospělého, opravdu lákavé. Motivace k pokusům postavit se na vlastní nohy by měla být nenásilná, žádné „vodění za ručičku“, to je ostatně metoda, kterou odborníci vůbec nedoporučují.

Vady chůze a jak je poznat

Možné problémy s pohybovým aparátem se snaží rozpoznat již preventivní screeningový program vyšetření kyčelních kloubů u kojenců. Další vývoj sleduje při preventivních prohlídkách praktický dětský lékař. Případné odchylky je dobré rozpoznat co nejdřív, aby bylo možné přistoupit k nácviku správných pohybových vzorů.

Vtáčení špiček – je to problém?

Do chvíle, než má dítě chůzi takzvaně fixovanou, si obvykle rodiče žádných problémů nevšimnou. Až kolem druhého roku dítěte začnou pozorovat, že vtáčí špičky dovnitř, může o ně i zakopávat, v pohybu působí toporněji a častěji padá. „Příčina, respektive základy horší koordinace s důsledkem vtáčení špiček vzniká už u malého miminka odchylkou v psychomotorickém vývoji. Od třetího měsíce věku můžeme sledovat ochablejší břišní svaly dítěte a méně aktivní bránici, což vede k nedokonalému napřímení páteře, nedostatečnému sklopení pánve a propisuje se do nedokonalého napětí svalů v oblasti pánve a dolních končetin. Miminko vykazuje odchylky v přetáčení na bříško, pak v plazení, lezení a vada se nakonec výrazněji ukáže ve stoji, kdy rodiče pozorují, že jejich potomek vtáčí špičky k sobě, často volí chůzi po špičkách, má vystrčený zadeček, zalomená kolena vzad nebo nohy ‚do X‘,“ popisuje hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Za vším stojí špatné držení těla, jehož typickým projevem bývají také prohnutá záda, vypouklé bříško, odstáté lopatky a hlava předsazená víc dopředu spolu se šíjí. „Prohnutí v bedrech automaticky vybízí k vyšší aktivitě svaly na vnitřních stranách stehen a ohýbače kyčle, zatímco svaly hýždí a zevních rotátorů kyčle jsou utlumeny. Problém se pak zřetězí až dolů do nohy vyšší aktivitou svalů, které vtáčí špičky, na úkor svalů zevní strany holení a svalů pro podporu příčné a podélné klenby, které zaostávají. Vtáčení špiček je proto velmi často spojené s propadem vnitřních kotníků a plochou nohou,“ upozorňuje fyzioterapeutka.

„Lidské tělo je stroj, ve kterém vše souvisí se vším a vlivem vadného držení těla mají děti ztíženou koordinaci hrubé a jemné motoriky. Vždy je proto nutné rozlišovat, zda je vtáčení špiček při chůzi projevem ortopedické vady (například špatné tvary kostí) v oblasti kyčle či kotníku, nebo je to problém špatného nastavení řízení centrální nervové soustavy,“ vysvětluje Iva Bílková.

Jak podpořit zdravý pohyb

Koordinace pohybu (praxie) se u člověka vyvíjí od dvou do 12 let a během této doby ji lze ovlivnit – pravidelným pohybem i léčebným cvičením pod dohledem fyzioterapeuta. „Malé a předškolní děti sice ještě neumí řídit svou tělesnou schránku jako dospělí, neumí při léčebném cvičení přitáhnout pupík k páteři, vytočit kyčel nebo stáhnout lopatku k pasu, ale mohou posilovat formou hry – lézt po prolézačkách, které podporují zkřížený pohybový vzor, nebo se věnovat plavání, které výborně posiluje svaly proti odporu vody,“ poukazuje Iva Bílková.

Podle fyzioterapeutky je také třeba malé děti hlídat a případně opravovat, aby pohybové aktivity prováděly správně – například při lezení na prolézačky musí vytáčet kolínka ven, to samé při dřepu. A velkou chybou je sed při hře mezi patami, kdy je kyčelní kloub vtáčen dovnitř. „V takovou chvíli by měl dospělý dítě ‚srovnat‘ a učit ho sedět na patách nebo s nožičkami před sebou (vzpřímený sed), případně v šikmém sedu. Dítě by mělo co nejvíc chodit bosky po různých materiálech a předmětech, které dráždí chodidlo, aby mozek dostal dostatek informací a aktivoval správné svaly. K tomu jsou výborné venkovní bosonohé chodníky anebo interiérové smyslové koberečky,“ doporučuje Iva Bílková.


Zdroj: časopis Miminko a FYZIOklinika

19. 4. 2024


Zpět na přehled článků


Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>