Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Máme rádi maso?


Máme rádi maso?

Náš Damián nejí maso. Jednoduchá, pravdivá věta, kterou by kromě mne mohly jistě podepsat desítky dalších čtenářek. Stačí jen vyměnit jméno a nahradit Damiána za Frantíka, Lukáška či Denisku. Proč mnohým dětem masíčko nechutná? Proč maso z talíře odstrkují a vůbec je nejedí? Většinou mají negativní zkušenost. Na talířku už nalezly tvrdé hovězí maso, které nešlo pořádně malými zoubky rozkousat, jindy je odpuzoval třaslavý, tlustý okraj nebo tmavé žíly uprostřed bílého kuřecího stehýnka. Maminka by měla vybírat dítěti jen chutné a esteticky upravené kousky masa a rozhodně není třeba, aby byl této potraviny plný talíř. Ale měkký a libový kousek by batole několikrát v týdnu sníst mělo.

Přiznejme, že i dospělí mívají své vrtochy a spolu s módními vlnami se obzvláště mezi mladými rozšiřují nejrůznější formy vegetariánství, někdy i veganství. Módní vlny připlouvají a časem se ztrácejí v hlubinách zapomnění. Zůstane jen vzpomínka, jak jsme to celý půlrok či rok bez masa zvládli. Maminky, které samy prošly »bezmasým« obdobím, většinou své děti k vegetariánství nenutí a sestavují jídelníček svých ratolestí s ohledem na zásady správné výživy. Jiná situace bývá v rodinách zapřísáhlých vegetariánů, kde však většinou maminka dobře ví, jak důležité jsou bílkoviny pro vývoj dítěte a snaží se maso dostatečně nahrazovat bílkovinami rostlinnými. Pro batole je důležité, aby jeho strava obsahovala všechny základní »kameny« nezbytné pro správný vývoj celého jeho organismu.

Proč tolik trváme na tom, aby malé děti měly na svém talíři kousek masa? Protože maso je zdrojem živočišných bílkovin a bílkoviny jsou nejdůležitější živinou. Jsou to stavební kameny naprosto nezbytné k růstu člověka, potřebujeme je k obnovování buněk, podílejí se na tvorbě některých hormonů a přispívají k posílení obranyschopnosti organismu. Bílkoviny se skládají z 24 aminokyselin, z nichž mnohé si tělo neumí samo vytvořit a musí je získávat z potravy. Všechny nezbytné aminokyseliny obsahují právě bílkoviny živočišné (maso, tvaroh, mléko, vejce, jogurt.). Proto se nedají jen tak nahradit bílkovinami rostlinnými (chléb, fazole, brambory, sója, fazole, zelenina a ovoce).

Dítě potřebuje denně asi 1 – 2 gramy bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Maso dodává lidskému organismu vitaminy skupiny B, z něho získáváme například vápník, zinek, hořčík i železo, které je nezbytné pro okysličování buněk a přispívá k správnému vývoji mozku. Svým složením se skladbě živočišných bílkovin přibližuje sója, kterou vegetariáni používají jako náhradu masa a výhodné složení mají i některé luštěniny. Přesto bychom malému dítěti měli kvalitní maso několikrát v týdnu dopřát. Podtrhnout je třeba slova kvalitní maso. Rozhodně sem nepatří uzeniny. Ty z jídelníčku batolat vyloučíme úplně, protože obsahují velké množství nežádoucích tuků a soli. Na dětský talíř neservírujeme ani zabijačkové pochoutky, které jsou pro dětský organismus nejen tučné, ale i příliš kořeněné.

Na jídelníčku batolat by se mělo objevovat kvalitní maso drůbeží, králičí a rybí. Rybu by mělo batole mít jednou týdně. Může to být filé nebo pomazánka ze sardinek ve vlastní šťávě. Mladé hospodyně leckdy nevědí, jaké další maso zvolit pro přípravu dětské stravy. Jak se zdá, škola ani rodina příliš děvčata neseznámila s jednotlivými druhy masa, a proto si s nákupem nedovedou poradit. Netuší, že nejkvalitnější maso nepoužíváme na guláš, že z vepřové krkovice nevaříme pro děťátko polívčičku. Proto jsme připravili i několik základních informací o mase.

Celý text článku najdete v Miminku č. 3/2007.

1. 3. 2007


Zpět na přehled článků


Rock'n'roll v každém kroku: Skechers představuje…

Po úvodní kolekci, která sklízela ovace, značka Skechers ztělesňující komfortní technologie představuje druhou sérií své obuvnické spolupráce s legendami rock'n'rollu – The Rolling Stones. Nová kolekce přináší svěží pohled na ikonické logo Licks prostřednictvím řady výrazných pánských i dámských modelů Skechers. Před začátkem… Celý článek >>

Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>