Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Nebezpečí číhá i v potravinách


Nebezpečí číhá i v potravinách

Jídelníček našich batolat by měl být vyvážený, pestrý a přiměřený jejich potřebám. Kvalitní výživa je předpokladem dobrého zdraví a správného vývoje dítěte. O pravdivosti těchto tvrzení nikdo nepochybuje a neznám nikoho, kdo by chtěl stravou přivodit dítěti potíže a strasti. A přece se může stát, že některými pokrmy zcela nechtěně zdravotní problémy přivodíme. Nebezpečí může číhat i v potravinách.

Doma potraviny skladujeme podle pokynů výrobce, zejména s ohledem na dobu spotřeby a teplotu skladování. Čas od času spíž i lednici důkladně zkontrolujeme.

Pozornost věnujeme celé kuchyni, pravidelně uklízíme čistíme pracovní plochy. Každou plesnivou potravinu okamžitě odstraníme z prostoru, kde jsou uloženy jiné nebalené suroviny, aby nedošlo k jejich kontaminaci sporami plísní.

Co jsou aditiva

Výrobci přidávají do potravin látky, které prodlužují jejich trvanlivost, zvýrazňují nebo obnovují barvu, zvyšují nebo regulují kyselost či zahušťovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou chuť bez použití cukru. Souhrnně je označujeme jako přídatné látky (aditiva). Jsou členěny do kategorií v souladu s funkcí, kterou v produktu vykonávají.

Přítomnost použitých aditiv musí být uvedena na obalu názvem látky nebo číselným kódem E (E čísla). Každá mladá maminka by se měla orientovat v informacích, které na obalu zakoupených potravin najde. Použití aditiv v ČR reguluje vyhláška Ministerstva zdravotnictví (298/1997 Sb. ze dne 28. listopadu 1997). Stanoví množství a druhy potravních doplňků, látek přídatných, kontaminujících, toxikologicky významných, pomocných a zbytků veterinárních léčiv, které se smějí vyskytovat v potravinách.

Celý text článku najdete v Miminku č. 4/2008.

1. 4. 2008


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>