Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Plody plné zdraví


Plody plné zdraví

Nemůžete v letním čase nic zdravějšího dítěti nabídnout než kvalitní ovoce. Právě toto období nabízí nekonečnou paletu plodů plných vitaminů, minerálů i antioxidantů. Pokud budete ovoce podávat dítěti od nejútlejšího věku, stane se samozřejmou součástí jeho jídelníčku. Dítě ujišťujeme o tom, že mu ovoce pomáhá udržet pevné zdraví. Přispívá ke zdravému vývoji a růstu dětí a slouží jako prevence kardiovaskulárních onemocnění v pozdějším věku.

I když ovoce obsahuje méně výživných látek než zelenina, je v něm zase více vlákniny, minerálů a dalších cenných látek, k nimž můžeme zařadit například pektiny, které podporují dobré zažívání a trávení.

Je sladké – proto chutná

Je to právě ovoce, které napomáhá snižovat spotřebu potravin s vysokým obsahem nasycených kyselin, cukru nebo soli. Rodina musí od počátku svého malého člena učit tomu, aby upřednostňoval jablko před smaženými hamburgery. Není to snadné, ale vyplatí se to. Na druhé straně přiznejme, že i dítě, které odmítá zeleninu, si ovoce vezme. Chutná proto, že je sladké.

Můžeme začít již před 1. narozeninami

Ovoce můžeme podávat už těm nejmenším dětem jako nemléčný příkrm a prostřídávat zeleninové a ovocné svačinky. Zajistíme tak přísun látek, které přispívají k posílení lidského organismu. Zpočátku plody podusíme a zhruba od desátého měsíce věku dítěte podáváme ovoce čerstvé, tepelně neopracované. Tím, že ovoce zařadíme do jídelníčku v syrovém stavu, zachováme neporušené důležité živiny, především vitamin C. První nabídku by mělo představovat jablíčko. Z něho připravujeme nejmenším strávníkům pyré, do něhož můžeme přidat i banán. Děti většinou tento pokrm dobře snášejí. Banán je měkké hodnotné ovoce, obsahující vitamin C, D, E, A a beta-karoten i minerální a stopové prvky. Je dobrým zdrojem energie, protože obsahuje až dvacet procent přírodních cukrů. U kojenců a batolat nevyvolává většinou alergické reakce.

Jídlo nepřislazujeme. Pokud se nám zdá jablíčko kyselé, pak dochutíme pouze lžičkou medu. Čerstvé, tepelně neopracované jablko nabízíme batolatům nakrájené na »měsíčky«, zbavené jadřince i slupky. Jablko by v našich zeměpisných šířkách mělo být základem dětského jídelníčku. Vždyť obsahuje 85 procent vody, je bohaté na hořčík, železo, křemík i draslík. Pomáhá hydratovat organismus a příjemně batolatům chutná.

Celý text článku najdete v Miminku č. 6/2008.

1. 6. 2008


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>