Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Nová zdravá svačinka pro batolata


Nová zdravá svačinka pro batolata

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2003 patří nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny mezi nejčastější rizikové faktory, které přispívají ke zvýšenému výskytu závažných onemocnění. „Světová zdravotnická organizace odhaduje, že nízký příjem ovoce a zeleniny celosvětově způsobuje kolem 31 % případů ischemické choroby srdeční a 11 % mozkových příhod.“

V rámci prevence doporučují odborníci z WHO sníst minimálně 400g ovoce a zeleniny denně (bez brambor a dalších škrobovitých potravin). Přičemž správné stravovací návyky je třeba vytvářet již od útlého batolecího věku.

Výzkumy zároveň ukazují, že dobrý zdravotní stav v dětství je důležitým základem pro zdraví v dospělosti.

Ošatka s ovocem na stůl patří

Vliv ovoce a zeleniny na lidský organizmus není zdaleka tak zanedbatelný, jak se většina z nás domnívá. Konkrétní účinky čtyř druhů ovoce popisuje následující tabulka:

Jablko Hruška Banán Meruňka
Podporuje trávení Působí desinfekčně Podporuje trávení Zlepšuje zrak
Pročišťuje organizmus Podporuje trávení Reguluje rovnováhu tekutin Posiluje vlasy pokožku, nehty
Ničí některé viry a bakterie Vylučuje jedovaté látky Udržuje libido (kombinace K, B6, C, kys. listové) Působí proti volným radikálům
Působí na krevní tlak Podporuje krvetvorbu Má omlazující účinek

Jak je vidět, ovoce a zelenina lidskému organizmu opravdu prospívají. A jakou by měly hrát roli v dětské výživě? Určitě co největší: vitamíny, minerály, vláknina a další prospěšné látky jsou potřebné pro zdravý růst a vývoj dětí. Proto konzumace ovoce a zeleniny působí jako prevence srdečních chorob a některých forem rakoviny v pozdějším věku.

Pro budoucí život dítěte je důležitá i skutečnost, že dietní návyky, které získá v nejútlejším věku, si udržují po celý život.

Kvalita kupovaného ovoce je problematická

Ovoce je sice bezesporu pro lidský organizmus prospěšné. Dospělý člověk s jablkem v ruce by dokonce mohl sloužit jako jakýsi symbol zdraví. Mylné by však bylo tvrzení, že v ovoci není nic škodlivého. Tuto informaci potvrdil výzkum v České republice, který provedli pracovníci Zdravotního ústavu v Hradci Králové. Při něm se prokázalo, že v kupovaném ovoci jsou skutečně některé škodlivé látky pocházející z okolního prostředí. Tyto škodlivé látky mají své limity, které jsou vázány na spotřebu a na to, zda je konzumuje dospělý člověk nebo dítě. Zatímco dospělému organizmu tyto látky pouze neprospívají, na vývoj dětí mohou mít i v daleko nižší koncentraci neblahý vliv.

Jde zejména o pesticidy, které se do ovoce dostávají při chemickém hnojení plodin. Mohou způsobit vznik karcinogenních nádorů a závažná onemocnění štítné žlázy, navíc přispívají k patologickým změnám na potomstvu a snížení plodnosti.

Jejich výskyt v jablkách nakoupených v ČR znázorňuje následující tabulka:

Pesticid Jablka ČR Limity pro příkrmy pro kojence a malé děti (mg/kg)
Phosalone 0,052 0,010
carbendazim 0,050 0,010

Jak si může být maminka jistá, že dává svému dítěti to nejlepší pro zdravý růst a vývoj ?

Ovoce je pro děti velmi prospěšné. Jak to ale udělat, aby se k nim dostalo bez výše popsaných škodlivých látek? Odpověď našlo Hami, které uvádí na trh přesnídávku Frutapura se 100% obsahem ovoce. Tyto doslova převratné a velmi jemné přesnídávky budou k dostání ve čtyřech oblíbených příchutích: jablko, jablko a hruška, jablko a banán, ovocný koktejl. Rodiče tak dostávají šanci připravit své děti na dlouhý a zdravý život skutečně snadným způsobem – dětem totiž přesnídávky zachutnají!

Co zaručuje kvalitu Frutapury ?

Především šetrný výrobní proces, při kterém jsou použity pouze suroviny nejvyšší kvality. Tyto suroviny ještě dále procházejí přísnou kontrolou a to není všechno. Kontrolovány jsou i samotné farmy pro dětskou a kojeneckou výživu. Kontrola se týká kvality půdy a vody na farmách, péče o ochranu rostlin až po detailní kontrolu vstupních surovin. Každá výrobní šarže hotových výrobků je testována a jen v případě potvrzení nejlepší kvality je výrobek distribuován ke spotřebiteli. Výsledkem tohoto přístupu je fakt, že množství pesticidů je pod hranicí měřitelnosti.

Nový kamarád

Díky jemnosti přesnídávky a novému bezpečnému obalu si na Frutapuře mohou pochutnávat děti již od ukončeného čtvrtého měsíce. Se lžičkou v ruce se na ni budou těšit batolata i školáci, kteří tak dostanou ideální svačinku. Ke zdravé výživě z ovoce a jogurtů přibývá další kamarád – Frutapura.

1. 9. 2005


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>