Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Novorozenecká žloutenka


Novorozenecká žloutenka

„Jé, maminko, ten je jako pomeranč! Asi půjde na foto,“ zahlaholila dětská sestřička v porodnici a maminka malého „pomeranče“ posmutněla. Jako návštěva jsem vůbec netušila, o čem to mluví. Až později mi došlo, že je řeč o novorozenecké žloutence a její léčbě.

Žluťásek

Novorozenecká žloutenka (icterus neonatus) je způsobena hromaděním bilirubinu – žlutého krevního barviva. Projevuje se žlutým zabarvením kůže, sliznic a sklér. Miminko je unavené, stále spinká a nebudí se ani na krmení. Obvykle se objevuje kolem druhého a třetího dne života a mizí asi po dvou až třech dnech. Některé novorozence však může potrápit i pár týdnů.

Složité procesy

Když se děťátko narodí, automaticky začne odbourávat červené krvinky (erytrocyty), ze kterých se uvolňuje žluté barvivo (hemoglobin). Játra zatím nejsou schopná žluté barvivo zpracovat, tím dojde k hromadění rozpadové látky hemoglobinu – bilirubinu, ten se ukládá ve tkáních a dítě „žloutne“.

Na svědomí však mohou mít žloutenku i jiná onemocnění, jako je infekce, jaterní problémy, vrozené vady, špatná funkce štítné žlázy a další. Ohroženější skupinou jsou předčasně narozené děti, děti s nízkou porodní váhou, s infekcí, „přidušené“ děti a novorozenci, jejichž krevní skupina a Rh-faktor jsou odlišné od matčiných.

Sledování a léčba

Ještě v porodnici je hladina žlutého barviva sledována přiložením speciálního přístroje k pokožce dítěte. Bude-li se hodnota blížit hraniční, jistě vám ošetřující lékař doporučí vystavovat novorozence slunečnímu světlu, které pomáhá žloutenku snížit.

Pokud se hodnota přes hranici přehoupne, budou provedeny krevní odběry a s velkou pravděpodobností váš malý podstoupí fototerapii. Dostane speciální brýle a ulehne pod modré světlo. Délka léčby závisí na intenzitě žloutenky, která se průběžně sleduje. Díky fototerapii se nežádoucí bilirubin přemění na vodorozpustnou látku, ta je pak vyloučena močí a žlučí ven z těla.

Celý text článku najdete v časopisu Miminko č. 4/2010.

1. 4. 2010


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>