Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Téma zatím tabuizované - močová inkontinence


Téma zatím tabuizované - močová inkontinence

Téměř 40 procent Čechů občas neudrží moč, polovina však nejde kvůli tomu k lékaři. Pět procent tak učiní až po dvou letech obtíží a šest procent se odhodlává ještě déle. »Lidé by měli vědět, že je inkontinence léčitelná," říká známý pražský urolog profesor MUDr. Jan Dvořáček, DrSc. Neměli by se s těmito obtížemi smiřovat, mohou být totiž příznakem vážného onemocnění. Neovladatelný únik moči navíc postiženého společensky handicapuje. Inkontinencí netrpí jen staří lidé, postihuje například děti s rozštěpem páteře, trápí mladé lidi, kteří jsou po úraze na vozíčku, i pacienty po mrtvici. Příčinou úniku moči může být i pouhá vyhřezlá plotýnka, uvádí předseda Inco Fora a České urologické společnosti J. E. Purkyně profesor MUDr. Tomáš Hanuš, CSc. »Inkontinence je stále tabu, lidé si raději sami kupují pomůcky, místo aby vyhledali odbornou pomoc. Přitom zdravotní pojišťovny léčbu plně hradí,« dodal jeden ze zakladatelů sdružení, jehož cílem je připravit rozsáhlou osvětovou kampaň. Její součástí jsou letáky o inkontinenci a výukový film na téma gymnastika pánevního dna.

Podle odhadu představuje podíl inkontinentních občanů až 6 procent populace. Častěji jsou postiženy ženy. Stresová inkontinence u nich může vzniknout i z namáhavé práce například při zvedání břemen nebo je důsledkem jednostranné zátěže v práci nekompenzované cvičením. Typickým příkladem jsou asistentky, které prosedí dlouhé hodiny u počítače, nebo prodavačky, které stojí celý den za pultem.

Potíže s pánevním dnem mohou být důsledkem znásilnění nebo nešetrného sexu. Problémy s těsností svěračů způsobují rovněž nerozumné diety, špatná životospráva nebo nevhodný pitný režim. Ochabnutí svalů pánevního dna se u žen často dostavuje s přibývajícím věkem. Tehdy může být příčinou sestupu rodidel. Nechtěný únik moči se objevuje také u matek po porodu. Při překotném či těžce probíhajícím porodu může dojít k poranění svalů a vazů odpovědných za ukotvení vnitřních rodidel a za udržení moči. Může dojít k protržení svalstva hráze a podobně. I když odborníci uvádějí, že se výskyt stresové inkontinence jako důsledek porodního traumatu snižuje, určité procento šestinedělek je tímto problémem postiženo.

Bohužel ne každá maminka se ihned svěří svému lékaři. Přitom čím dříve bude stanovena správná diagnóza, tím účinnější může být léčba. Specialista většinou doporučí rehabilitaci. Gymnastické cviky na posílení pánevního dna se můžete naučit od rehabilitačních sester v pražské podolské porodnici, v Nemocnici Na Homolce a v dalších místech. Většinou dojde ke zlepšení situace po dvou až pěti měsících pravidelného cvičení.

Nekontrolované úniky moči trápí maminky po porodu často. Přitom může jít o příhody zdánlivě zanedbatelné. Když nasedáte do auta, dobíháte míčky při tenise, sestupujete ze schodů, jdete po nerovném terénu nebo si jen kýchnete či zakašlete. V životě se s tím v nějaké podobě setkala nejméně polovina žen.

Gymnastika svalů pánevního dna je pro ženy velice užitečným způsobem léčby, avšak jde o léčbu podpůrnou. Musíme ji vnímat reálně – neumí zázraky. Problémů s inkontinencí zbaví jen část žen, ostatním je více či méně zmírní. Pro mladé maminky však bývá gymnastická léčba velice účinná. Dále je třeba upravit životosprávu, tělesnou váhu a pustit se do vhodného sportu. Při těchto problémech je ideální plavání nebo jízda na kole. Nevhodný je aerobik a většina míčových her.

Inkontinence se dá zvládnout rovněž medikamentózní léčbou a v případě potřeby i operací. Problémem inkontinence se zabývá hned několik lékařských oborů. Patří mezi ně urologie, gynekologie, urogynekologie, gynekologie, neurologie, gerontologie a praktické lékařství. Už z tohoto výčtu je patrné, že se maminka, kterou poporodní inkontinence trápí, může obrátit na některého lékaře z těchto oborů, k němuž má důvěru.

1. 10. 2005


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>