Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Kojíme dvojčata


Kojíme dvojčata

Světová zdravotnická organizace i UNICEF doporučují výlučné kojení miminek po dobu šesti měsíců. Po té by se mělo v kojení pokračovat s postupně zaváděným příkrmem až do dvou let dítěte i déle.

O významu kojení dnes už nikdo nepochybuje. Je prokázáno, že kojené děti bývají zdravější, mají odolnější imunitní systém a doba kojení může ovlivnit i jejich zdravotní stav v dospělosti. Jde jen o to, aby bylo mateřského mléka pro výživu nemluvněte dostatek. Z toho mívají obavy maminky, jimž lékař oznámí, že na svět přivedou ne jedno, ale dvě děťátka. Pokud jste i vy tuto informaci dostala, pak je dobré už předem se o kojení poučit. Prokonzultujte otázku se svojí porodní asistentkou, která vám mnohé dotazy zodpoví sama a doporučí i laktační poradkyni. Ta vás poučí, co je nezbytné udělat proto, abyste co nejdříve po porodu měla dostatek mléka pro oba novorozence. Zvláště, pokud se chystáte kojit obě děti společně.

S problémem se můžete setkat hned po porodu. Stává se, že sestřičky přinášejí ke kojení dvojčata postupně. Jste-li pevně rozhodnuta krmit děti naráz, můžete už od prvopočátku požadovat ke kojení obě děti.

Požádejte o přiložení dětí k prsům hned po porodu, pomůže vám to sblížit se s nimi a stimulovat tvorbu mléka. Pokud to z jakýchkoliv příčin hned po porodu nejde, přiložte je k prsům, jak nejdříve to bude možné. Nebojte se požádat o pomoc sestřičky, aby vám s kojením pomohly. Až uvidíte, jaké těžkosti mají matky při krmení s jedním dítětem, nebude vám zatěžko požádat o pomoc s dvěma! Sestřička by měla zkontrolovat, zda jsou vaše děti správně přisáty k prsu. V poslední době je právě technika kojení považována za klíč k úspěchu. Každé miminko by mělo mít v pusince co největší část dvorce a maminku by kojení nemělo ani trochu bolet. Kojenec se naučí co nejvíce otevřít pusinku a vystrčit jazyk. Problémům s bolavými bradavkami a reflexem tvorby mléka předejdeme právě tím, že naučíme dítě správně se přisát. Jen málo novorozenců vydrží déle než tři hodiny mezi kojeními. Většina jich vyžaduje krmení daleko častěji. Uvědomte si, že častá kojení během prvních dnů sníží bolestivost bradavek a stanou se dobrým stimulem pro tvorbu mléka, která je samozřejmě závislá na poptávce. Matka je v ideálním případě schopna kojit děti odděleně nebo společně, kdykoli to potřebují.

Kojení dvojčat odděleně vám pomůže lépe poznat charakter každého z nich. V mnohých porodnicích se snaží tento způsob uplatnit především proto, že je jednodušší. Zkoordinovat časy kojení dvojčat může být obtížné. Některé miminko vyžaduje kojení častěji, nebo saje mnohem silněji než druhé, a tím způsobuje rychlejší vytékání mléka z druhého prsu. Tento fakt může dělat potíže druhému, slaběji sajícímu kojenci.

Přesto stojí za pokus kojit už v porodnici dvojčata společně. Existují důkazy, že kojení obou dětí společně vytváří silný stimul k tvorbě mléka. I když budete mít zpočátku pocit, že vlastně nic jiného neděláte než kojíte, věřte, že se situace zlepší.

Celý text článku v Miminku č. 12/2005.

1. 12. 2005


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>