Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Kdo se má v tom jídle vyznat?


Kdo se má v tom jídle vyznat?

O výživu se maminky nejmenších dětí již tradičně zajímají nejvíce. Články o přípravě prvních příkrmů patří v obsahu k nejvyhledáva­nějším, dotazů na toto téma jsou spousty. Není divu. V posledních několika letech prošly názory odborníků prudkým vývojem, který někdy nestíhala popsat ani média. Před deseti lety se maminky snažily oddálit podávání lepku co nejvíc, dnes by s ním měly dětský žaludek seznámit v přesně stanoveném termínu, ani brzy, ani pozdě. A není to jediná změna.

Navíc pohled na stravování se mění i v „dospěláckém“ světě. Mánie superpotravin je v plném proudu, raw strava je současným hitem a bezlepkový život vyhledávají i lidé, kterým lepek v obilovinách nečiní sebemenší potíže při zažívání. Většina si obvykle zachová zdravý rozum a k výživě přistupuje s chladnou hlavou, přesto se ovlivňování za všech stran nevyhneme.

Jednou horujeme pro rostlinné tuky, abychom je zanedlouho zatracovali, z vajec jíme jen bílek, ačkoliv žloutek má pro naše zdraví stejný, ba nejspíš větší význam. Bojíme se cholesterolu a přitom se cpeme sladkostmi a zaděláváme si na jiné zdravotní komplikace. Vyhýbáme se tmavému masu a jíme raději mnohem nezdravější uzeniny. Okolí na nás zkrátka působí, ať se nám to líbí nebo ne.

Naše děti ovšem nemají stejnou možnost jako my, dospělí. O jejich výživě rozhodujeme sami, a když končí období výlučného kojení, začínáme ovlivňovat jejich zdraví, a to až z osmdesáti procent, jak zjistila vědecká studie. Výživě se sice věnujeme v časopisu Miminko každý měsíc, tentokrát jsme se ale rozhodli popsat hlavní zásady jasně, stručně a přehledně. Speciál o výživě od narození až do předškolního věku není kuchařkou ani vědeckým pojednáním a možná neodpoví na každou vaši otázku. Měl by vám ale pomoci vyznat se v hlavních zásadách pro vhodnou výživu vašich potomků.

Pokud ovšem chcete vědět víc, máme pro vás dobrou zprávu. Druhý díl oblíbených speciálů, Výživa batolat 1 – 3 roky, vychází znovu na začátku září a bude pro rodiče zcela zdarma. Dostanete ho buď u svého pediatra, nebo si jej stáhnete v elektronické formě z webu časopisu Miminko.


redakce

16. 8. 2016


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>