Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jak začít s cereáliemi


Jak začít s cereáliemi

Obilniny neboli cereálie jsou důležitou složkou naší potravy. Dodávají nám především sacharidy, ale také rostlinné bílkoviny, minerální látky a vlákninu. Ačkoliv dosud bylo preferováno odsouvání seznámení s lepkem na pozdější dobu, dnes se za nejvhodnější považuje přelom 6. a 7. měsíce věku. Kaše připravené z obilnin jsou pro první setkání s trávicím traktem vašeho dítěte nejvhodnější.

Krupičná klasika

Nejčastěji začínáme s pšeničnou krupicí, z níž připravíme kaši. Měla by to být krupička určená pro konkrétní věkovou kategorii. Kaše bude zpočátku jen řídká, aby co nejvíce připomínala mléčný chod, na který bylo dítě dosud zvyklé. S podáváním kaše nebývá obvykle problém. Malý strávník ji většinou dobře přijme, chuť je mu povědomá díky mléku, a pokud ji podáváme večer, dítko má poté klidnější spánek. Ráno zase kaše dodá spoustu energie. Kaši není vhodné přislazovat, aby si dítě nezvykalo na příliš sladkou chuť. Můžete do ní přidat nastrouhané ovoce nebo trochu dětské přesnídávky.

Celozrnné obiloviny až od dvou let

Do dvou let dětem nepodávejte müsli nebo směsi s celými zrny obilí. Vybírejte pouze výrobky určené pro příslušný věk, jsou upraveny tak, aby byly pro dítě snáze stravitelné. Také jiné celozrnné výrobky malé děti špatně snášejí – například celozrnný chléb, zvlášť má-li těsto vysoký podíl otrub. Dítěti může celozrnné pečivo způsobit nadýmání. Stejné je to s vlákninou. Všeobecně se ví, že vláknina je pro naše trávení vhodná. Je vhodná i pro trávení dítěte, ale v mnohem menším množství a hlavně vláknina rozpustná, která se vyskytuje v zelenině a ovoci. Kojencům do jednoho roku nedáváme celozrnný chléb, máslové pečivo, sladké či slané pečivo z bílé mouky ani žádný typ knedlíků.

Důležité jsou správný výběr, skladování i příprava

Při uchovávání obilnin, zejména již umleté mouky, dbejte na vhodnou teplotu a vlhkost při skladování (nejlepší je suchá a chladná spíž). Mouku často prohlížejte, obiloviny jako jáhly, proso, pohanka či ovesné vločky neskladujte příliš dlouho otevřené, rychle žluknou a mají potom nahořklou chuť.

Kojenecké a batolecí kaše s určením věku jsou upravovány tak, aby zohledňovaly aktuální vývojovou fázi dítěte. Kaše určené přímo pro malé děti také musí splňovat přísná kritéria hladiny kontaminantů, která je podstatně nižší než povolená hladina v běžných obilovinách a dalších cereáliích, které malým dětem přímo určeny nejsou. Legislativa EU rovněž zakazuje použití některých pesticidů při pěstování produktů, které jsou dále zpracovávány při výrobě kojenecké a batolecí výživy, avšak pro běžnou produkci jsou povoleny.


redakce

17. 3. 2017


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>