Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Chystáme si výbavičku


Chystáme si výbavičku

Kolik si máme připravit košilek a kabátků, jak vybrat kočárek a které povlečení na postýlku je nejhezčí. To jsou obvyklé rady pro nastávající maminky. Rozhodli jsme se tento zavedený systém trochu narušit a nabídnout vám informace o kojeneckých potřebách, o nichž se tolik nepíše.

Plenky nejsou jen jednorázové

Důležitou součástí kojenecké výbavičky jsou plenky. Dnes je nejčastější používání jednorázových plenkových kalhotek, které mají pro maminky tu výhodu, že se nemusí prát. Jednoduše se vyhodí a použijí nové. Jsou prodyšné, odvádějí vlhko od dětského zadečku a jsou také pro miminka čím dál pohodlnější. Měli byste si pořídit pár balíků předem, ale další kupujte podle toho, jak miminko poroste. A o čem se tolik nepíše? O plenkách látkových, které se dají vyprat a znovu použít, a to zcela jiným a pohodlnějším způsobem, než to musely dělat naše maminky. Podrobnosti o nich najdete v časopisu Miminko č. 9, které vychází 30. 8. 2018.

Košilka je pohodlnější než tričko

Současná móda novorozeneckého oblečení jednoznačně upřednostňuje bavlněná trička nebo body. Vypadají moc hezky a snadno se udržují, ale není snadné trefit tu správnou velikost a novorozeňátkům se špatně oblékají. Zkuste pro první týdny pořídit pár docela obyčejných plátěných košilek na zavazování. Vyrábějí se z nejjemnější látky, dají se vyvařit a vyžehlit při vyšší teplotě. Miminku se velice snadno oblékají, nemusíte je přetahovat přes hlavu, rukávy neškrtí kolem zápěstí a dítko z nich tak rychle nevyroste. Dokud leží klidně v postýlce, košilka se nevyhrne, v létě plátno příjemně chladí a v zimě přes ni snadno natáhnete teplejší kabátek. Hlavně v prvních měsících se vám toto jednoduché oblečení osvědčí víc než moderní zmenšeniny oděvů pro dospělé. Ušetříte za jejich pořízení, ale především snížíte riziko různých vyrážek a podráždění kůže elastickými okraji a švy. Většinu času dítko stejně prospí doma v postýlce, a tak vám stačí jedna parádní soupravička na procházku nebo když se k vám chystají kamarádky či příbuzní.

Postýlka nebo kolébka?

Miminko po narození může klidně spát téměř kdekoliv. Postýlku mu pořizujeme hlavně kvůli jeho bezpečnosti a také pro svůj klid. Za ohrádkou z příček, které by neměly být příliš daleko od sebe (uvádí se maximálně 7,5 cm), se dítěti nemůže nic stát. Nespadne z výšky, nedostane se k němu například pes, leží na rovné podložce a nemůže se zabořit nosem do polštáře či peřiny, které by mu znemožnily dýchání. Pod matraci můžete umístit podložku monitoru dechu a postýlku můžete používat i k přebalování. Ale co když existuje i jiné řešení, které vychází ze starších tradic? Ne, nemyslíme dřevěnou kolébku, která vydrží pár týdnů, a pak už se musíte obávat, že z ní dítě vypadne.

Před nedávnem se na trhu objevila také alternativa – závěsná kolébka, která připomíná hamaku, její původ ale může být i v našich starých tradicích. V literatuře najdeme zmínky o tom, že děti se v některých regionech nechávaly spát v šátku, který byl zavěšen na trámcích. Houpání je dítěti příjemné z jednoduchého důvodu – připomíná mu pohupování v děloze, které nastávalo pokaždé, když se těhotná žena pohybovala. A protože lidská chůze je rytmická, je i v látkové kolébce nejpříjemnější pravidelné houpání. Dnes nemusíte improvizovat se šátkem, moderní kolébka má speciální matraci a připravené úchyty k zavěšení.

Chůvička trochu jinak

Dětské elektronické chůvičky jsou zařízení, která přes vysílač umístěný u dítěte přenášejí zvuk do přijímače. Ten má u sebe dospělý. Když dítě začne plakat, škytat nebo se jinak projevovat, přístroj zvuk přenese a rodiče upozorní. Video chůvičky navíc dokážou kromě zvuku přenášet i obraz, takže dospělí mohou na dálku kontrolovat nejen to, jaké zvuky dítě vydává, ale i jak se při tom chová. Jaké je tady netradiční řešení? Buď použijete tzv. smart chůvičku, která má jen vysílač v podobě webkamery a příjem zajišťuje váš smart telefon. U tohoto typu chůviček je spojení realizováno přes externí servery prostřednictvím wi-fi nebo datové sítě. Nebo když použijete dva mobilní telefony, můžete pomocí aplikace, kterou si do telefonů stáhnete, vytvořit chůvičku vlastní. Existuje celá řada aplikací, které můžete vyzkoušet, některé jsou zdarma, jiné za symbolický poplatek. Je ovšem na vás, zda chcete v těsné blízkosti dítěte nechat ležet mobilní telefon.

Chytře a bezpečně

Možností, jak chytře řešit kojeneckou výbavičku, je spousta, podívejte se na některé další možnosti: při přepravě hromadnou dopravou využijete místo kočárku nosítko nebo šátek, takže se nemusíte spoléhat, jestli vám někdo pomůže s kočárkem, máte volné ruce a dítě zahříváte vlastním tělem, místo spousty kosmetiky stačí jeden univerzální olejíček, místo vaničky můžete používat koupací kbelíček a to není zdaleka všechno.

Existuje ale jedna věc, na které si dejte opravdu záležet, a to je autosedačka. Tam je totiž hlavním kritériem bezpečnost dítěte a tu vám zaručí jedině testovaný výrobek od prověřené firmy.


redakce

29. 8. 2018


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>