Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Co miminka potřebují?


Co miminka potřebují?

Čekáte první miminko? Nebo se vám narodilo druhé, či třetí, ale je prostě úplně jiné a nic co máte vyzkoušené, na tohle dítě neplatí?

Každé dítě je jiné a zrovna tak i každá rodina. Měníme se, a s tím i naše potřeby a postoje. Co jsme si představovali jako ideální péči před pár lety, teď možná zpochybňujeme. A to je skvělé – otevírá nám to prostor učit se.

Michael Odent, citlivý a inspirativní porodník, prohlašoval, že těhotná žena potřebuje jen dvě věci – zpívat a jíst sardinky. Mateřství by nemělo být o moc složitější. Vždyť jsme přežili pravěk! Nemůže být nutné nic speciálního.

Zpátky na stromy? Ne, do jeskyně!

Přežili jsme pravěk a naše miminka jsou potomky těch nejzdravějších pravěkých mimin. Dětí, které si vymohly a zajistily takovou péči, aby se jim dobře dařilo a spokojeně se probatolily dětstvím až do dospělosti a úspěšně odchovaly své vlastní potomky. A to teda nebylo jen tak. Pomohly jim k tomu staletí cizelované instinkty a strategie, které ovšem s nástupem zemědělství nebo dokonce průmyslové revoluce jaksi nevymizely.

Miminka jsou prostě návštěva z pravěku. My víme, že si zamkneme dveře a jsme v bezpečí. Miminko čeká, že nám může kdykoli za krk dýchat šavlozubý tygr. Není divu, že za jediné bezpečné místo považuje náruč někoho milujícího a pečujícího.

Co miminka potřebují se dozvíte během Světového týdne respektu k porodu: http://respektkporodu.cz/online/

Nové neurologické výzkumy ukazují, že fyzický a láskyplný kontakt je pro zdravý vývoj dětí nezbytný. Zajímavé články na toto téma napsal třeba František Koukolík. Nedostatek emocionální výživy v raném dětství se projevuje nejen na základní struktuře osobnosti, ale dokonce lze jeho stopy najít ve změněné podobě mozku. A má to logiku. Malé miminko a vlastně ani docela velké batole, které běhá a docela i mluví, by bez péče nepřežilo.

V přírodním prostředí se nesetkáte se situací, kdy by bylo naprosto bezpečné miminko položit a na pár hodin odejít. V Brazilském pralese nebo Sibiřské tundře možná ani na pár minut. Takže miminka, která přežila, měla dostatečnou péči. Ochotnou náruč. Neustálou láskyplnou kontrolu. A uměla poznat, kdy byla pozornost laxní nebo polovičatá a uměla si o ni říct. A umí to i teď!

Shrnu to: Mazlením nelze rozmazlit!

Čeština je v tomto směru trochu matoucí, ale je to tak: mazlení nerozmazluje. Naplňování potřeb dítěte: nerozmazluje. Kochání se, hraní, blbnutí, klidná tichá pozornost – nic z toho nerozmazluje. Vlastně mazlení a rozmazlování spolu vůbec nesouvisí!

Nechci být otrok!

Stejně si nejste jistá a bojíte se, abyste si nevychovala „závisláka“? Abyste nebyla „opičí matka“? Bát se nemusíte. Je to bezpředmětné, ani nemohu říct, že je na to pozdě. Miminko totiž na vás úplně a zcela závislé je. (Nebo tedy, nemusí to být úplně na vás, ale na „pečující osobě“.) Projevy „závislosti“ jsou většinou jen úplně prostou snahou zajistit si pocit bezpečí.

A ta „opičí matka“? To by bylo to nejlepší, co by vás mohlo potkat! Otevřít se pocitům a instinktům, kterými nás příroda nebo evoluce vybavila. Jděte do ZOO, posaďte se před pavilon goril a sledujte, co opičí máma dělá. Zdá se vám, že je otrokem?

Je to intuice nebo jsem to jen někde slyšela?

My lidé to ale přeci jen máme složitější. Péče o naše mladé není založená jen na instinktivním chování, ale také na naučeném. A tady přijde kámen úrazu. Lidé žili odedávna v tlupách, sociálně úzce provázaných skupinách, klanech a širokých rodinách.

Mladé dívky se od útlého dětství staraly o mladší sourozence a příbuzné. Než měly vlastní děti, zažily různá miminka a mohly pozorovat různé rodiče v každodenním (a také celodenním) provozu. Učily se pozorováním i vlastními zkušenostmi. Tříbily si své postoje i dovednosti.

Dnes je to stejné, ženy také nasávají zkušenosti od raného mládí. Bohužel jsou ale většinou hodně zprostředkované a často velice zkreslené. Nejvíce mimin jsme za život mohly pozorovat v reklamách!

Co skutečná nereklamní miminka potřebují, se dozvíte během Světového týdne respektu k porodu: http://respektkporodu.cz/online/

Jsem máma! Pomoc?

Dnešní žena většinou drží v náručí novorozené miminko poprvé až to vlastní. Poprvé pečuje o miminko celé hodiny, poprvé je s ním přes noc … a navíc je na to sama. Nikdy dřív lidé nežili v atomizovaných mikrorodinách. A nikdy dřív nebyl tak silný tlak na to, aby to ženy samy zvládly.

Proti našim maminkám a babičkám, které na tom byly velice podobně jako dnes my (malé zkušenosti a příliš úzká rodina), ale máme jednu obrovskou výhodu. Nejsme svázané jen naší vsí a naší kulturou. Můžeme se učit nejen od žen, které jsou v dosahu jednoho dne chůze, ale od žen z celého světa.

Máme internet (což je skvělý zdroj i zákeřná bažina) a kulturní relativismus, který nás nabádá inspirovat se napříč kontinenty. Máme rafinované psychologické výzkumy, které potvrzují, co jsme dávno tušily a knihy a články na všechna témata, co nám vrtají hlavou. A máme také přednášky a workshopy na Světovém týdnu respektu k porodu!

Otevřete se, inspirujte se a učte se.

Věřte sobě i miminku.

Dělejte to, co vám funguje.

Nebojte se.

Milujte.

Půjde to samo.

A když ne, řekněte si o pomoc.

A přijďte na přednášku, ráda vás uvidím a určitě dojde i na nějaké vychytávky.

Co miminka potřebují se dozvíte během Světového týdne respektu k porodu: http://respektkporodu.cz/online/

Připraveno jako podpora online Světového týdne respektu k porodu.


Milena Jeřábková

14. 5. 2020


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>