Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Plísně nehtů hodně obtěžují


Plísně nehtů hodně obtěžují

Pokud vás svědí pokožka mezi prsty nohou, pravděpodobně vám začíná problém, který se odborně jmenuje onychomykóza.

Příznaky

Nepříjemné svědění se brzy přesune na nehty a jejich okolí; obvykle se na nich objeví bělavá skvrna, která se šíří, nehty se změní – jsou křehké nebo naopak hodně hrubé a silné. Neléčené a podceňované onemocnění (podle lékařů se v jejich ordinacích s tímto postižením objeví jen minimum pacientů!) může dokonce způsobovat i bolesti při chůzi a běhu, a samozřejmě – nemoc nehtů a jejich okolí vůbec nevypadá pěkně.

Proč onychomykóza vznikne?

Vinu mají především dvě okolnosti. První je časté, někdy dokonce výhradní, nošení obuvi – tenisek, botasek – z nevhodných, neprodyšných materiálů a nadměrné pocení nohou. Druhým hlavním důvodem je návštěva bazénů, saun a společných sprch. Onemocnění je infekční a v teplém vlhkém prostředí se velice snadno přenáší.

Onychomykóza ovšem může častěji vzniknout i v případě, pokud je člověk nemocný cévními chorobami, při cukrovce, při snížené imunitě nebo výjimečně při užívání antibiotik nebo kortikosteroidů a při nedostatečné nebo nadměrné hygieně.

Mykózy tohoto typu se čtyřikrát častěji objevují na nehtech nohou než rukou, ale i tady mohou vzniknout, a to při častém nošení gumových rukavic a dokonce i při zlozvyku kousání nehtů. Onemocnění více postihuje starší generaci, ale nevyhýbá se v žádném případě mladším ročníkům:

Například u sportovců se objevuje tzv. atletická plíseň mezi prsty nohou a odtud se přesouvá na nehet, říká MUDr. David Stuchlík z kožního oddělení Krajské nemocnice v Pardubicích. A jsme opět u „vycpané“ sportovní obuvi, kterou nosí velká část mladých mužů i žen prakticky celodenně a celoročně.

Celý text článku najdete v Miminku č. 9.

1. 9. 2006


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>