Září je měsíc biopotravin. Která získala titul Nejlepší biopotravina roku 2024?
Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku.
Poznáme je podle označení zelené „zebry“ nebo listu
„Lidé již dnes, i díky různým akcím a projektům našeho resortu, bezpečně poznají biopotraviny podle oficiálního značení. Zároveň více vnímají význam ekologického zemědělství nejen pro vlastní zdraví, ale také pro krajinu a prostředí, ve kterém žijeme,“ uvádí ministr zemědělství Marek Výborný. Pro představu – Česká republika patří mezi 20 zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy. V loňském roce byl podíl této plochy v Česku 16,8 %, v roce 2030 má činit již 25 %.
Letos soutěžilo 140 biopotravin, hodnotila se nejen chuť, ale také složení, design obalu a marketingová strategie.„Tento ročník soutěže opět ukázal skvělou úroveň českých farmářů. Nejenže jsme viděli velmi vysokou kvalitu produkce, včetně inovací a nových produktů, a to i u menších farmářů, ale také mimořádný růst kategorie živočišného původu,” uvádí Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Kdo tedy letošní titul získal?
Biofarma Sasov titul Nejlepší biopotravina roku 2024 získala za svoji produktovou novinku „Bio Přeštík v plechu“. Na trh byl tento produkt uveden letos na jaře. „Snoubí se v něm tradice chovu přeštického černostrakatého prasete, ale i tradice „zavařování“ masa do plechovek. Tak jako je přeštík odolné plemeno prasat, tak i balení v plechu je odolné proti zkáze. Je zde i mnohoznačnost slova konzervace, kdy na jedné straně jde o tepelnou úpravu masa, ale zároveň i o zakonzervování genetické rezervy tohoto starého českého plemene,” říká k unikátnímu produktu Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov.
Bio Přeštík v plechu přináší autentický zážitek z českého venkova. Delikátní chuť masa je citlivě zvýrazněná vybraným biokořením, které podtrhuje jeho přirozenou lahodnost. Speciálně připravená vepřová kůže navíc vytváří kolem masa jemný a delikátní „sosík“. Je ideální nejen pro gurmány, ale také pro ty, kteří hledají snadný a rychlý způsob, jak si vychutnat kvalitní maso.
Vítěze dalších kategorií najdete na www.nejlepsibiopotravina.cz.
Otazníky kolem tuků: Jsou nebo nejsou vhodné v…
Ve stravování máme tendenci občas některé potraviny favorizovat a jiné zatracovat. Do té druhé skupiny mnozí z nás řadí tuky, ale je to správné? Tuk je důležitou složkou naší výživy a v těhotenství je jejich konzumace žádoucí. Záleží ale na tom, zda si je dokážeme dobře vybrat a sníst jich optimální množství. Potravinová pyramida… Celý článek >>
Bazalka a Bolognese - základ pro těstoviny v…
Těstoviny s rajčatovou omáčkou, oblíbené jídlo dospělých i dětí, bývají pravidelně na jídelníčku v mnoha rodinách. Milovníky této kombinace v italském stylu potěší dvě novinky na trhu, s nimiž lze vykouzlit oběd či večeři snadno a rychle. Rajčatová omáčka s bazalkou je dobrý základ pro složitější a rafinovanější italské pochoutky.… Celý článek >>
Trendy podzimu v péči o pleť a vlasy, i voňavé…
Září odstartovalo pořádně teplým počasím, přichází ale citelné ochlazení a návrat od plavkové sezóny k běžnému oblékání. Nejvyšší čas poohlédnout se nejen po kolekcích módních značek, ale také prozkoumat kosmetické novinky. ==**Důraz na přírodní složení** Výrobci kosmetických přípravků stále víc využívají přírodní látky - oleje,… Celý článek >>