Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Září je měsíc biopotravin. Která získala titul Nejlepší biopotravina roku 2024?


Září je měsíc biopotravin. Která získala titul Nejlepší biopotravina roku 2024?

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku.

Poznáme je podle označení zelené „zebry“ nebo listu

„Lidé již dnes, i díky různým akcím a projektům našeho resortu, bezpečně poznají biopotraviny podle oficiálního značení. Zároveň více vnímají význam ekologického zemědělství nejen pro vlastní zdraví, ale také pro krajinu a prostředí, ve kterém žijeme,“ uvádí ministr zemědělství Marek Výborný. Pro představu – Česká republika patří mezi 20 zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy. V loňském roce byl podíl této plochy v Česku 16,8 %, v roce 2030 má činit již 25 %.

Letos soutěžilo 140 biopotravin, hodnotila se nejen chuť, ale také složení, design obalu a marketingová strategie.„Tento ročník soutěže opět ukázal skvělou úroveň českých farmářů. Nejenže jsme viděli velmi vysokou kvalitu produkce, včetně inovací a nových produktů, a to i u menších farmářů, ale také mimořádný růst kategorie živočišného původu,” uvádí Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Kdo tedy letošní titul získal?

Biofarma Sasov titul Nejlepší biopotravina roku 2024 získala za svoji produktovou novinku „Bio Přeštík v plechu“. Na trh byl tento produkt uveden letos na jaře. „Snoubí se v něm tradice chovu přeštického černostrakatého prasete, ale i tradice „zavařování“ masa do plechovek. Tak jako je přeštík odolné plemeno prasat, tak i balení v plechu je odolné proti zkáze. Je zde i mnohoznačnost slova konzervace, kdy na jedné straně jde o tepelnou úpravu masa, ale zároveň i o zakonzervování genetické rezervy tohoto starého českého plemene,” říká k unikátnímu produktu Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov.

Bio Přeštík v plechu přináší autentický zážitek z českého venkova. Delikátní chuť masa je citlivě zvýrazněná vybraným biokořením, které podtrhuje jeho přirozenou lahodnost. Speciálně připravená vepřová kůže navíc vytváří kolem masa jemný a delikátní „sosík“. Je ideální nejen pro gurmány, ale také pro ty, kteří hledají snadný a rychlý způsob, jak si vychutnat kvalitní maso.

Vítěze dalších kategorií najdete na www.nejlepsibiopotravina.cz.


Romana Černá, zdroje uvedeny v textu

5. 9. 2024


Zpět na přehled článků


Otazníky kolem tuků: Jsou nebo nejsou vhodné v…

Ve stravování máme tendenci občas některé potraviny favorizovat a jiné zatracovat. Do té druhé skupiny mnozí z nás řadí tuky, ale je to správné? Tuk je důležitou složkou naší výživy a v těhotenství je jejich konzumace žádoucí. Záleží ale na tom, zda si je dokážeme dobře vybrat a sníst jich optimální množství. Potravinová pyramida… Celý článek >>

Bazalka a Bolognese - základ pro těstoviny v…

Těstoviny s rajčatovou omáčkou, oblíbené jídlo dospělých i dětí, bývají pravidelně na jídelníčku v mnoha rodinách. Milovníky této kombinace v italském stylu potěší dvě novinky na trhu, s nimiž lze vykouzlit oběd či večeři snadno a rychle. Rajčatová omáčka s bazalkou je dobrý základ pro složitější a rafinovanější italské pochoutky.… Celý článek >>

Trendy podzimu v péči o pleť a vlasy, i voňavé…

Září odstartovalo pořádně teplým počasím, přichází ale citelné ochlazení a návrat od plavkové sezóny k běžnému oblékání. Nejvyšší čas poohlédnout se nejen po kolekcích módních značek, ale také prozkoumat kosmetické novinky. ==**Důraz na přírodní složení** Výrobci kosmetických přípravků stále víc využívají přírodní látky - oleje,… Celý článek >>