Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Princezna v myším kožíšku – polévka


Princezna v myším kožíšku – polévka

Titulek mi vytanul na mysl ve chvíli, kdy jsem v televizi zahlédla opakování pohádky o krásné princezně, která v paláci pobíhala v myším kožíšku a nikdo jí tím pádem nevěnoval pozornost. Obdobné princezny zahalené do myších kožíšků najdeme i ve výživě. Pořád dokola se hovoří o královnách našich jídelníčků o ovoci, zelenině, bílém masu. Diskutuje se o vhodných a nevhodných přílohách, o nápojích slazených i přírodních…to už maminky znají, vždyť to slyší dnes a denně. Pokud některá i přes tyto osvětové ataky podává svému nejdražšímu do kočárku láhev s kolou či smažené hranolky, nic s tím páni doktoři nenadělají. Až malý capart povyroste, nebude se stačit divit, proč má nadváhu a zvýšenou hladinu cholesterolu. I kdyby tisíckrát volal: »Maminko, měla jsi mi dávat ovocný čaj a jablíčka!« Nic mu to nebude platné. Přitom stravovací návyky, které batole přijímá zhruba od jednoho roku věku, jsou pro jeho další vývoj nejdůležitější.

Učitelky v mateřských školách se setkávají s dětmi, které nejsou zvyklé jíst polévku. Nenaučily se to v době, kdy na to byl ideální čas. Tedy mezi prvním a druhým rokem svého života. Bohužel se tento zvyk přenáší i do školních jídelen a po té i do rodin v dalším pokolení. Už naši předkové věděli, že polévka je grunt. Nejen proto, že »nabudí« ty správné chuťové buňky, ale i proto, že zasytí a dítě, potažmo i dospělý člověk, se tolik nepřejídá dalším pokrmem. Naučíme-li se vařit správné polévky, víme, že dítě v nich získává dostatek vitaminů, stopových a minerálních látek, které bychom mu jinak těžce do jídelníčku vpravovali.

Polévky můžeme uvařit velice různorodé. Od běžných vývarů až po zapražené, mléčné či luštěninové, které bývají natolik syté, že mohou být jediným poledním pokrmem. V některých sousedních zemích, zvláště v Polsku, jsou do jídelníčku zařazovány i polévky ovocné, které děti většinou milují, ale české maminky je na stůl dávají jen málo. Polévky bychom měli obměňovat a vařit je tak, aby byly vhodné k následnému hlavnímu pokrmu. Před masovými jídly dáváme přednost vývarovým polévkám. Husté polévky by měly předcházet lehčím jídlům, například zeleninovým či sladkým.

Celý text článku najdete v Miminku č. 2/2007.

1. 2. 2007


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>