Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Dětské koliky: co je příčinou a jak pomoci - rady dětské lékařky


Dětské koliky: co je příčinou a jak pomoci - rady dětské lékařky

Jak poznáme, že dítě trpí kojeneckými kolikami? Ve chvíli, kdy zjistíme, že platí tzv. „pravidlo tří“: pláč a bolesti bříška, které doprovází propínání do luku či choulení do klubíčka trvá alespoň tři hodiny denně, tři dny v týdnu a minimálně tři týdny po sobě.

Novorozenecké a kojenecké koliky jsou velkou zátěží nejen pro samotné miminko, ale také pro rodiče, kteří se mu snaží ulevit a pomoci. Rady pro ně poskytla MUDr. Květoslava Kacířová, praktická lékařka pro děti a dorost. Ta již velmi dlouho ve své ordinaci pracuje také s homeopatií. „Ve své praxi nepoužívám pouze homeopatii, protože jsem klasický obvodní pediatr, takže musím mít vše vždy podloženo klasickými medicínskými znalostmi a u dětí používám všechny možné vyšetřovací způsoby,“ říká MUDr. Kacířová.

Příčin kojeneckých kolik je více

Příčiny kolik u kojenců nejsou jednoznačné. U zdravých dětí s žádnou přidruženou chorobou bývá nejčastější příčinou funkční nezralost střeva. „Jde o běžnou záležitost a miminka se první půlrok po narození dovyvíjí. Rodiče musejí být trpěliví, a ještě větší trpělivost a čas je potřeba dát dětem, které jsou narozené předčasně. Těm dozrávání trvá ještě o něco déle“, vysvětluje Květoslava Kacířová.

Další příčinou je nesprávná výživa maminky. Je třeba dodržovat určitá opatření a vyhnout se nadýmavým potravinám, vysokému příjmu cukru a slazeným syceným nápojům. Kojící maminky by měly z jídelníčku vyřadit čerstvé pečivo, zelí, brokolici, česnek, cibuli, luštěniny a také houby. „Ideální je vynechat tyto potraviny po dobu prvních šesti týdnů. Následně je mohou maminky začít postupně pomalu zkoušet a zjistit, jak na ně dítě reaguje,“ popisuje lékařka a dodává: „Je velmi důležité, aby kojící matka pravidelně jedla a doplňovala tekutiny. Je třeba dostatečný přísun kvalitních bílkovin v podobě libového masa, sýrů a vajec. A vyhnout se sacharidům, které miminkům zhoršují nadýmání a bolesti bříška.“

Mezi další méně se vyskytující příčiny způsobující kojenecké koliky patří zácpa, reflux, intolerance laktózy či alergie na bílkovinu kravského mléka.

Lékařka radí, jak použít na kojenecké koliky homeopatika

MUDr. Kacířová doporučuje rodičům při kojeneckých kolikách tato homeopatika:

Magnesia phosphorica 9 C

  • používá se ve chvíli, kdy má dítě křečovité bolesti, je neklidné
  • u dětí, jejichž maminkám na konci těhotenství tvrdlo břicho, a proto užívaly hořčík

Nux vomica 9 C

  • pomáhá ve chvíli, kdy došlo k narušení mikrobiomu, např. maminka musela užívat antibiotika kvůli zánětu prsu
  • příznakem je, když dítě se propíná do luku, a zároveň má nafouklé břicho

Colocynthis 9 C

  • u dětí, které jsou podrážděné a mají nafouklé břicho
  • typické pro ně je, že jim úlevu přináší poloha v klubíčku

Cuprum metalicum 9 C

  • určeno pro děti, které mají křečovité bolesti, často hodně intenzivně sají a mívají pak škytavku

Lycopodium clavatum 9 C

  • pomáhá dětem, které mají novorozeneckou žloutenku a jsou neklidné
  • mají nafouklé břicho a výraz připomínající starce
  • lék pomůže nejen na koliku, ale také i na odbourání žloutenky
  • tento typ dětí velice často “požaduje prso” a pláče i při kojení (to je způsobení tím, že moc hltá, hromadí se mu v břiše plyny, následně ho to bolí a přestává pít, i když není dobře nasycené a brzy má opět hlad)

Jak homeopatika miminkům s kolikami podávat

U jednosložkových homeopatických léků se doporučuje rozpustit lék (5 granulí) v malém množství převařené kojenecké vody a podat dítěti injekční stříkačkou rovnou do pusinky. Je třeba to dělat opatrně a zamezit v pusince dítěte velkému proudu.


Romana Černá, zdroj Homeopatická lékařská asociace

3. 6. 2024


Zpět na přehled článků


Otazníky kolem tuků: Jsou nebo nejsou vhodné v…

Ve stravování máme tendenci občas některé potraviny favorizovat a jiné zatracovat. Do té druhé skupiny mnozí z nás řadí tuky, ale je to správné? Tuk je důležitou složkou naší výživy a v těhotenství je jejich konzumace žádoucí. Záleží ale na tom, zda si je dokážeme dobře vybrat a sníst jich optimální množství. Potravinová pyramida… Celý článek >>

Bazalka a Bolognese - základ pro těstoviny v…

Těstoviny s rajčatovou omáčkou, oblíbené jídlo dospělých i dětí, bývají pravidelně na jídelníčku v mnoha rodinách. Milovníky této kombinace v italském stylu potěší dvě novinky na trhu, s nimiž lze vykouzlit oběd či večeři snadno a rychle. Rajčatová omáčka s bazalkou je dobrý základ pro složitější a rafinovanější italské pochoutky.… Celý článek >>

Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>