Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

První příkrmy pro kojence - proč jsou důležité


První příkrmy pro kojence - proč jsou důležité

Zavádění první nemléčné stravy je jedním z nejdiskutova­nějších a často také nejobávanějších témat maminek půlročních dětí. Pro některou ženu je to vítaná změna v monotónním koloběhu kojení, jiná to vnímá spíš jako „strašáka“, aby něco nedělala špatně. Zásady jsou ale jednoduché a vše se dá docela dobře zvládnout. Máme pro vás doporučení, informace, rady i vychytávky.

V druhém půlroce života miminko očekává zásadní pokrok ve výživě – nastupují první nemléčné příkrmy. Jejich úkolem je dodat dítěti živiny, které mateřské mléko nepokrývá (jsou to především některé vitamíny a minerální látky), zároveň ale připravují trávicí systém na pozdější běžný přísun pevné stravy. Nepominutelný je i význam pro vývoj chrupu.

Obavy pramení hned z několika stran – budeme umět příkrm připravit, jak děťátku neublížit nevhodným jídlem, bude ho mrňous vůbec chtít spolknout? A ve všech případech se to opravdu může zadrhnout.

Příprava je snadná, nabídka pestrá

Nabídka nejrůznějších druhů nemléčné stravy pro kojence je tak široká, že by ani nebylo potřeba pro miminko vařit. Ovšem máme-li zdroje z vlastní zahrádky nebo od prarodičů, bude to skutečně úsporná stravovací metoda. První příkrmy by totiž měly být zeleninové, stačí plody povařit, podusit nebo uvařit v páře, rozmixovat, později rozmačkat, přidat kapku oleje a je hotovo.

Mnoho rodičů ale dává přednost příkrmům speciálně připraveným pro kojence. I to má své výhody, pokud zvolíme osvědčeného spolehlivého výrobce, který garantuje kvalitu použitých surovin, nezávadný způsob přípravy a jasně deklaruje věk, pro který je příkrm vhodný. Skleničkové příkrmy ohříváme nejlépe ve vodní lázni a podáváme v teplotě blížící se teplotě lidského těla. Stejně jako u mléčné náhradní výživy je nejlepším indikátorem kůže našeho předloktí.

Oblíbenou variantou jsou tzv. kapsičky, tedy příkrmy (zpravidla ovocné nebo ovocné s obilovinami) ve speciálních obalech, které mají v hrdle otvor, kterým si dítě samo příkrm vymačká do pusinky. Má to také řadu výhod – dítě se obslouží samo a podle chuti, příkrm je vhodný i na cesty nebo na procházky. Měli bychom ale podávání kapsiček volit jen do věku, kdy dítě ještě samo nekouše stoličkami. Potom už dáváme přednost například nakrájenému ovoci, aby mohl malý strávník trénovat čelisti.

Jak se vyhnout nevhodnému jídlu

Tak to opravdu není lehké. Rad je víc než dostatek, pokušení v okolí ovšem také. Dítko touží ochutnat pokrmy spolustolovníků, ti často nemají trpělivost pro jeho pomalejší polykání, někdy mu jen chtějí „osladit“ život. Jaké chyby tedy děláme nejčastěji?

Podle provedených průzkumů příliš brzy, nebo naopak příliš pozdě zavádíme první nemléčnou stravu. Dáváme dětem málo zeleniny. Podáváme jim skoro výhradně bílé maso, zatímco by bylo zapotřebí vhodně střídat maso bílé i červené. Přisolujeme nebo přislazujeme příkrmy nebo nápoje. To by mělo být naprosté tabu – sůl, cukr ani koření v žádném případě do kojenecké, ale ani později batolecí stravy, nepatří.

Aspoň jednu lžičku

Někteří malí strávníci jsou hotový poklad. Nový pokrm je tak zaujme, že nadšeně pořádají jednu lžičku barevné kašičky za druhou. To ale není zase tak častý jev. Spíš se potýkáme s nechutí kojence polykat něco ze lžičky, navíc, když to není sladké a nechutná jako mámino mlíčko. Tato zkouška trpělivost bude podobně zatěžkávací jako u tříměsíční koliky. Ale všechno chce svůj čas a v prvním týdnu se klidně spokojíme jen s jednou lžičkou spolknutou před poledním kojením.

Pokud opravdu zaznamenáváme setrvalé odmítání stravy, pak se snažíme sledovat podrobně, jak se dítě projevuje. Vystrkuje jídlo jazykem z pusinky? Tváří se, že už už začne zvracet? Je úplně zdravotně v pořádku a přitom nechce spolknout ani lžičku, a to déle než měsíc? Pak už je čas na poradu s pediatrem. Pokud si ale stravovací pokusy začneme zapisovat, možná zjistíme, že to ani netrvá tak dlouho a odmítání není zase tak časté.

Při potížích s příjmem nemléčné stravy

  • podáváme dítěti malé porce jídla
  • krmíme dítě v klidu a bez emocí, nekřičíme, ale ani přehnaně nejásáme, pokud zaznamenáme první úspěchy, pokrm předkládáme samozřejmě, klidně a optimisticky
  • pomůžeme dítěti, aby se mu při krmení dařilo
  • jdeme při jídle dítěti příkladem
  • jíme v rodině společně, bez rušivých elementů, nenecháme dítě rozptylovat, věnujeme pozornost jeho signálům ohledně jídla


Romana Černá

10. 6. 2024


Zpět na přehled článků


Otazníky kolem tuků: Jsou nebo nejsou vhodné v…

Ve stravování máme tendenci občas některé potraviny favorizovat a jiné zatracovat. Do té druhé skupiny mnozí z nás řadí tuky, ale je to správné? Tuk je důležitou složkou naší výživy a v těhotenství je jejich konzumace žádoucí. Záleží ale na tom, zda si je dokážeme dobře vybrat a sníst jich optimální množství. Potravinová pyramida… Celý článek >>

Bazalka a Bolognese - základ pro těstoviny v…

Těstoviny s rajčatovou omáčkou, oblíbené jídlo dospělých i dětí, bývají pravidelně na jídelníčku v mnoha rodinách. Milovníky této kombinace v italském stylu potěší dvě novinky na trhu, s nimiž lze vykouzlit oběd či večeři snadno a rychle. Rajčatová omáčka s bazalkou je dobrý základ pro složitější a rafinovanější italské pochoutky.… Celý článek >>

Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>