Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Nejoblíbenější jména pro miminka? Jakub a Eliška vítězi roku 2023, známe i další


Nejoblíbenější jména pro miminka? Jakub a Eliška vítězi roku 2023, známe i další

Vybírání jména pro miminko může budoucím rodičům pěkně zamotat hlavu. Zvlášť když se přidá široké příbuzenstvo, známí, a každý chce přispět svou trochou do mlýna.

Dětská jména podléhají módě, ale také zvyklostem v rodině. Žebříček oblíbenosti jmen pro nově narozená miminka je už pár let pěkně v pohybu, a tak se do TOP 10 dostávají úplní nováčci, případně se sem vracejí stará česká jména, která se už miminkům hezky dlouho nedávala. Jak to bylo v roce 2023? Nechte se inspirovat oblibou či fantazií jiných rodičů…

První místa beze změn

V roce 2023 se narodilo nejvíce chlapců se jménem Jakub a dívek se jménem Eliška. Obě jména jsou přitom populární dlouhodobě. Zatímco Jakub si drží pozici nejoblíbenějšího chlapeckého jména již od roku 2011, Eliška vládne mezi dívkami od roku 2012.

V regionálním srovnání byl loni Jakub nejoblíbenější v jedenácti krajích, jen v Praze, Královéhradeckém a Pardubickém kraji byl oblíbenější Matyáš. Mezi dívkami byla Eliška nejpopulárnější taktéž v jedenácti krajích. V Hlavním městě Praze a Pardubickém kraji byla pak první Anna. Na Vysočině byl počet Elišek a Viktorií shodný a tato dvě jména se zde podělila o první příčku.

Skokani a propady v oblíbenosti

Mezi lety 2022 a 2023 doznala některá jména nezanedbatelného snížení nebo zvýšení oblíbenosti. V první stovce chlapeckých jmen roku 2022 se do roku 2023 propadli o 23 příček Vladimír a Ivan. Naopak jména Theo a William nacházející se v první stovce v roce 2023 se těšila nárůstu popularity, která se projevila snížením pořadí o 22 příček. Mezi dívkami z první stovky v roce 2023 byla jednoznačně největším skokanem Isabela. Od roku 2022 poskočila v pořadí o neuvěřitelných 52 příček. Dalším významným skokanem byla Olivie, která poskočila o 35 příček. Naopak největší propad z první stovky jmen v roce 2022 doznaly Monika a Melanie, obě o 31 příček.

Co ještě prozradily statistiky

Například to, že na druhém místě byl u hochů Matyáš, u dívek Viktorie, třetí místo obsadili Jan a Anna. V první desítce najdeme ještě Adama, Matěje, Vojtěcha, Dominika, Davida, Tomáše a Filipa. Mezi dívkami jsou to Sofie, Natálie, Tereza, Ema, Adéla, Amálie a Julie.

Dědí se v rodině

Některá jména se dávají dětičkám v rodinách po generace a podle statistik se dá vysledovat, která to jsou. V roce 2023 bylo nejvíc „dědičných“ Antonínů, Václavů, Františků, Josefů a Richardů. Ženská jména se kupodivu dědí mnohem méně než mužská, nicméně na prvních pěti pozicích se po maminkách jmenují (z narozených dětí v roce 2023) Marie, Zdeňka, Natálie, Helena a Sára.

Jméno, které hned tak někdo nemá

Některá jména jsou ve statistikách neobvyklá – vyskytují se málo nebo ojediněle. Za rok 2023 vybrali statistici neobvyklá jména holčiček i chlapečků, nám se v nich zalíbila jména připomínající filmové hrdiny nebo slavné postavy – třeba Valentin, Manon či Odeta. A jaké jméno plánujete pro své děťátko vy?


Romana Černá, zdroj statistiky ČSÚ

12. 6. 2024


Zpět na přehled článků


Otazníky kolem tuků: Jsou nebo nejsou vhodné v…

Ve stravování máme tendenci občas některé potraviny favorizovat a jiné zatracovat. Do té druhé skupiny mnozí z nás řadí tuky, ale je to správné? Tuk je důležitou složkou naší výživy a v těhotenství je jejich konzumace žádoucí. Záleží ale na tom, zda si je dokážeme dobře vybrat a sníst jich optimální množství. Potravinová pyramida… Celý článek >>

Bazalka a Bolognese - základ pro těstoviny v…

Těstoviny s rajčatovou omáčkou, oblíbené jídlo dospělých i dětí, bývají pravidelně na jídelníčku v mnoha rodinách. Milovníky této kombinace v italském stylu potěší dvě novinky na trhu, s nimiž lze vykouzlit oběd či večeři snadno a rychle. Rajčatová omáčka s bazalkou je dobrý základ pro složitější a rafinovanější italské pochoutky.… Celý článek >>

Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>