Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Cestujeme na dovolenou: Jak s dětmi zvládnout cestování v létě


Cestujeme na dovolenou: Jak s dětmi zvládnout cestování v létě

Příroda je pro malé děti velkým hřištěm plným dobrodružství. Ať už pěšky, v dětském nosítku, krosně, nebo v kočárku, je toho tolik k objevování. Přečtěte si několik tipů pro pohodovou dovolenou s dětmi, a co by zároveň nemělo chybět v žádném batohu.

Není nic lepšího než dlouho očekávaná rodinná dovolená. Nejdřív ale musíte zvládnout cestu. S těmito pěti tipy proběhne dlouhá cesta bez problémů:

1. Vezměte si s sebou dostatek svačiny

Děti jsou rychle rozmrzelé, když mají hlad. Pokud nastala dopravní zácpa nebo dětem nechutná jídlo na odpočívadle, pomůže mít vždy přichystané oblíbené svačinky. Oblíbené jsou sušenky pro děti, ovocné kapsičky nebo různé druhy sušeného ovoce a oříšků, které dodají malým objevitelům spoustu energie a poslouží tak jako hnací motor.

2. Zabalte knihy

Interaktivní knihy nebo omalovánky jsou pro děti skvělou zábavou. Pokud jsou náchylné k cestovní nevolnosti, jsou samozřejmě nevhodné. Zde jsou dobrou alternativou audioknihy. A doporučují se sluchátka – protože ne všichni cestující v autě zvládnou Baby Shark v nepřetržité smyčce…

dm

3. Začněte brzy

V půl páté ráno jsou silnice ještě prázdné a je velká pravděpodobnost, že děti budou během prvních hodin cesty ještě spát. Aby se cítily pohodlně, přibalte těm nejmenším polštářky a deky. Sluneční clony na oknech a masky na spaní také pomohou dětem spát déle.

4. Předcházení cestovní nevolnosti u dětí

Děti mají citlivé orgány rovnováhy. Proto se jim v autě udělá mnohem rychleji špatně než dospělým. Před zahájením cesty se doporučuje lehká svačina, například suchary, banány nebo jablka. Důležité je také dělat pravidelné přestávky. Přibližně každé dvě hodiny by děti měly mít možnost protáhnout si nohy. Hra, která předchází cestovní nevolnosti, zní: „Vidím něco, co ty nevidíš“. Povzbuzujte děti, aby se dívaly z předního okna, protože tato perspektiva vysílá do mozku stejné signály jako orgán rovnováhy a nemate tak centrální nervový systém.

5. Vezměte si s sebou vlhčené ubrousky

Pokud dojde k nehodě s nápoji nebo jídlem, je dobré mít okamžitě po ruce vlhčené ubrousky. Lepkavé ruce tak jednoduše očistíte a zároveň zabráníte vzniku skvrn v autě.

Co si sbalit do batohu?

Je několik důležitých věcí, které by vám při turistice s dětmi rozhodně neměly chybět. Které to jsou?

• dostatek jídla a pití

• opalovací krém, dětský letní klobouček, případně sluneční brýle

• repelent

• náplasti

• papírové kapesníčky a vlhčené ubrousky

• náhradní oblečení a taška na mokré oblečení

• v případě miminek také plenky a jednorázové přebalovací podložky

Čím se dětská pokožka liší od té dospělé?

Kůže je svou velikostí největším orgánem lidského těla. Jejím hlavním úkolem je chránit tělo proti poranění, UV záření, infekcím, chemickým látkám a podobně. Jaká je však ochranná funkce kůže u dětí? Pět minut na slunci se na kůži maminky a tatínka neprojeví, ale u miminek a malých dětí může napáchat škodu. Řiďme se proto radou dětských lékařů: Žádné přímé sluneční záření před prvním rokem života.

Důležitou ochranu zajistí pečlivá aplikace přípravku s UV faktorem. Hlavu a oči miminka je dobré chránit slunečními brýlemi a kloboučkem. Pokožka dětí není zdaleka tak odolná jako pokožka dospělých. Hlavním důvodem je to, že je až pětkrát tenčí a má slabší pigmentaci. Potní a mazové žlázy jsou mnohem méně aktivní a hydrolipidický film a ochranný kyselý plášť jsou slabé. Kvůli tomu dětská pokožka velmi snadno vstřebává látky, se kterými přijde do styku, a tyto navíc pronikají do hlubších vrstev. Dětská pokožka je také mnohem citlivější na UV záření a náchylnější k dehydrataci.

Jak děti nejlépe chránit před sluníčkem?

Dětská pokožka je velmi citlivá a rychleji reaguje na UV záření, a to i ve stínu. Proto je obzvláště důležité aplikovat principy správného opalování zejména u dětí. Dbejte na to, aby vaše dítě při pobytu venku na sobě vždy mělo sluneční klobouk a sluneční brýle.

Naprostou nezbytností je také opalovací krém. Na dm.cz najdete různé voděodolné opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem pro děti – rozhodně sáhněte po ochranném faktoru 30 nebo ještě lépe 50+. Nejlepší ochranou je samozřejmě stále oblečení. Skvělým vynálezem jsou proto trička na koupání, která mohou děti nosit jak na koupání, tak na hraní na slunci. Společnému dni plnému dobrodružství tak nestojí nic v cestě.


Prezentace značky dm drogerie markt

19. 6. 2024


Zpět na přehled článků


Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>

První zvonění za námi, na co ale dát pozor v…

První den, a nejspíš i celý týden docházky do první třídy základní školy se nesou v hravém a přátelském duchu. Děti se seznamují s třídou, družinou, poznávají se mezi sebou. Vše je pozitivní a optimistické. Problémy ale mohou příjít později. Podívejme se nejdřív na ty spojené s fyzickou kondicí. Po dvouměsíčním skotačení na hřištích,… Celý článek >>

Pro pořádný úklid domácnosti po prázdninách se…

Čtyřiadvacátého ročníku oblíbeného spotřebitelského programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2024 se zúčastnilo a o přízeň zákazníků bojovalo 221 produktových novinek od 168 firem, spotřebiteli vybraných vítězů bylo pak celkem 66. Nyní se můžete zúčastnit soutěže o balíček úklidových prostředků. Dotazování proběhlo na… Celý článek >>