Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

První zvonění za námi, na co ale dát pozor v dalších dnech docházky do školy?


První zvonění za námi, na co ale dát pozor v dalších dnech docházky do školy?

První den, a nejspíš i celý týden docházky do první třídy základní školy se nesou v hravém a přátelském duchu. Děti se seznamují s třídou, družinou, poznávají se mezi sebou. Vše je pozitivní a optimistické. Problémy ale mohou příjít později. Podívejme se nejdřív na ty spojené s fyzickou kondicí.

Po dvouměsíčním skotačení na hřištích, táborech, v akvaparcích či přímořských letoviscích přichází několik hodin denně, kdy děti sedí v lavicích jen s malou možností volného pohybu. Prvňáčci se sice učí jen dopoledne a odpolední program v družině bývá věnován i pohybovým aktivitám, přesto je to změna. Také dětský zrak je více zatížen, malý školák se musí delší dobu soustředit. Co radí odborníci pro zachování dobré tělesné pohody a zdatnosti?

Fyzioterapeutka radí, co a jak kompenzovat

Dvě hodiny tělocviku týdně nemohou podle fyzioterapeutů kompenzovat desítky hodin statického sedu v lavicích. Klíčový je pravidelný pohyb ve volném čase, pestrá strava, ale i detaily jako ergonomická aktovka či batoh a chytře vybavený dětský pokoj. „V posledních 10 letech sledujeme mnohonásobný nárůst dětských pacientů s vadným držením těla. Nejčastěji se jedná o předsunutou bradu, kulatá záda nebo zvýšenou hrudní kyfózu, ovšem významně stoupá také počet případů skoliózy. První problémy se obvykle objeví po nástupu do školy, kde děti ztrácejí čas a prostor hýbat se. Další ohroženou skupinou jsou děti v prepubertě, kdy nastává období zrychleného růstu. Dlouhodobým sezením v lavicích bez fyzické kompenzace jim ochabuje břišní a zádové svalstvo, což má negativní vliv na fyziologický vývoj páteře. Už 10leté děti mají problémy s bolestmi hlavy, kloubů a větší únavou, za kterými stojí přetížené svaly trupu a šíje,“ uvádí hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Kromě školní výuky by mělo dítě strávit každý den zhruba tři hodiny v pohybové aktivitě a alespoň dvakrát se zapotit. „Do toho lze započítat i obyčejnou chůzi, zkrátka nevozit se autem, ale chodit do školy a ze školy pěšky, jezdit na koloběžce, trávit odpoledne venku s kamarády na hřišti nebo v parku. Organizovaný kroužek je ideální jednou až dvakrát týdně 90 minut. Čím akčnější, tím z hlediska fyzioterapie přínosnější. Výborné jsou všeobecné sportovní průpravy pro nejmenší, atletika, plavání, gymnastika, tanec nebo balet. Pokud se dítě věnuje sportům jako například hokej, florbal, tenis, kde panuje opět jednostranné zatížení těla, je dobré pro zdravější vývoj přidat kompenzační cvičení,“ vyjmenovala Iva Bílková.

Zároveň fyzioterapeutka radí, kterými pomůckami lze při sezení ulevit svalům, a co platí pro aktovku do školy: „Pokud dětem místo židle pořídíme gymnastický míč anebo alespoň labilní podsedák ve tvaru klínu nebo gumové čočky napuštěné vzduchem, stane se i sed malým cvičením s dynamickou zátěží na páteř a svaly. Dítě se může občas pohoupat, zakroužit, tím si procvičí svaly v oblasti pánve i vzpřimovače páteře a udržuje mentální aktivitu i pro učení. Na míči se dá navíc zábavnými cviky výborně protáhnout celé tělo, stejně jako například na domácích žebřinách. Pokud se děti zvládnou do školy připravit vleže na břiše, nebránila bych jim, jako fyzioterapeut v tom vidím výbornou kompenzaci sedu u stolu, kdy se páteř ‚rovná‘ opačným směrem než při hrbení u stolu.“

U aktovky apeluje fyzioterapeutka na to, aby byla co nejlehčí, s širšími ramenními pásy a ergonomickým polstrováním na zádech. Horní hrana aktovky by měla dosahovat výšky ramen dítěte. „Pokud není výška dostatečná, aktovka táhne tělo příliš dozadu a bederní páteř je prohnutá. Váhu aktovky dítě vyrovnává tím, že předsune ramena a hlavičku, a začne se hrbit. Prvňáčkům bych určitě doporučila pevnou aktovku, dítěti od třetí třídy už je možné pořídit kvalitně vypolstrovaný, na zádech zpevněný školní batoh,“ uzavírá Iva Bílková.

Péče o zrak začíná vhodnou prevencí

Preventivní kontroly zraku dítěte u praktického dětského lékaře jsou naplánovány na 3., 6., 12. a 18. měsíc života dítěte, následně ve třech letech a poté pravidelně každé dva roky až do 17 let. „Máte-li jakékoli podezření na problémy se zrakem u vašeho dítěte, je nezbytné co nejdříve navštívit očního lékaře. Pokud si dítě stěžuje delší dobu na bolesti hlavy, rozmazané vidění, jestli sami pozorujete, že dítě špatně vidí, neváhejte a objednejte je na vyšetření,” radí MUDr. Soňa Paluříková, oční lékařka optiky Alensa.

Znamení, že vaše dítě potřebuje brýle

● Mžourání nebo naklánění hlavy: Děti, které při čtení či sledování televize neustále mžourají nebo naklánějí hlavu, mohou mít problémy s ostrým viděním.

● Časté bolesti hlavy: Přetrvávající bolesti hlavy, namáhání očí i nepříjemné pocity po činnostech vyžadujících soustředění, mohou být příznakem problémů se zrakem.

● Držení věcí moc blízko nebo moc daleko: Pokud vaše dítě neustále drží knížky nebo obrazovky příliš blízko obličeje nebo naopak až moc daleko, mohlo by to napovědět, že se jej může týkat krátkozrakost nebo dalekozrakost.

● Výkon ve škole: Děti s nekorigovanou oční vadou mohou mít problémy ve škole, zejména při čtení z tabule nebo učebnic.

● Časté mnutí očí nebo nadměrné slzení: Děti, které si často mnou oči nebo nadměrně slzí, mohou trpět očním nepohodlím či podrážděním.

● Abnormální postavení očí: Zaměřte se na to, jaké má vaše dítě postavení očí. Pokud si všimnete, že oči uhýbají ven nebo k nosu, či jinam, navštivte očního lékaře.

Alensa

Foto: Alensa.cz

Soňa Paluříková upozorňuje také na fakt, že dnešní děti tráví velkou část svého času před obrazovkami – ať už během školního vyučování, hraním her nebo sledováním videí. Tento nadměrný čas může vést k takzvanému digitálnímu očnímu napětí. Doporučuje se dodržovat pravidlo 20–20–20, což znamená každých 20 minut strávených před obrazovkou se podívejte na něco ve vzdálenosti asi 6 metrů po dobu 20 sekund.

Oční jóga pro žáky, kterou si může zacvičit celá rodina

● Pohybujte očima nahoru a dolů, opakujte 10×.

● Pohybujte očima zleva doprava, opakujte 10×.

● Stejný pohyb udělejte také šikmo – z pravého dolního rohu do levého horního, a naopak.

● Mrkejte rychle po dobu jedné minuty, protože mrkání pomáhá zvlhčit oči a zlepšit jejich flexibilitu.

● Následuje kroužení očima po směru hodinových ručiček, následně proti směru.


Romana Černá a redakce, zdroje uvedeny v textu

4. 9. 2024


Zpět na přehled článků


Otazníky kolem tuků: Jsou nebo nejsou vhodné v…

Ve stravování máme tendenci občas některé potraviny favorizovat a jiné zatracovat. Do té druhé skupiny mnozí z nás řadí tuky, ale je to správné? Tuk je důležitou složkou naší výživy a v těhotenství je jejich konzumace žádoucí. Záleží ale na tom, zda si je dokážeme dobře vybrat a sníst jich optimální množství. Potravinová pyramida… Celý článek >>

Bazalka a Bolognese - základ pro těstoviny v…

Těstoviny s rajčatovou omáčkou, oblíbené jídlo dospělých i dětí, bývají pravidelně na jídelníčku v mnoha rodinách. Milovníky této kombinace v italském stylu potěší dvě novinky na trhu, s nimiž lze vykouzlit oběd či večeři snadno a rychle. Rajčatová omáčka s bazalkou je dobrý základ pro složitější a rafinovanější italské pochoutky.… Celý článek >>

Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>