Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Čas užít si zeleninu - jak zavádět první příkrmy s vlastní zeleninou


Čas užít si zeleninu - jak zavádět první příkrmy s vlastní zeleninou

Letní měsíce jsou bohaté na různé druhy zeleniny, která vyrostla v našem regionu. Nemusela cestovat z druhého konce světa, ani se vyhřívat ve skleníku. A dost možná pochází z našeho vlastního záhonku. Na co dát pozor a jak zavést do stravy kojenců první zeleninové příkrmy?

Apel na preferenci produkce z blízkého okolí má své opodstatnění v šetrném přístupu k životnímu prostředí, zároveň se díky konzumaci regionálních výpěstků zkracuje doba, kterou zelenina stráví na cestě z pole či záhonu na talíř. Pokud se jedná o produkty naší soukromé zahrady, zásadní význam má i její snadná dosažitelnost a malá finanční náročnost. Na co se zeptat při nákupu? A čemu se vyhnout při pěstování?

Pozor na nevhodné hnojení

Rizikem by mohl být obsah dusičnanů, které se do zeleniny dostávají z půdy zejména (ale nejen) použitím hnojení. Podle webu www.bezpecnostpotravin.cz, informačního centra Ministerstva zemědělství ČR, akumulují různé druhy zeleniny dusičnany v různé míře. Vysoký obsah bývá podle uvedených informací obvykle hlavně v salátu, špenátu, endivii, ředkvi, ředkvičce, celeru, reveni a cukrové kukuřici. Středně vysoký obsah má zelí, kapusta, květák, lilek, petržel, mrkev, brokolice, česnek, brambory. Nízký obsah má růžičková kapusta, cibule, rajčata, hrách, chřest, okurky. Web ale také uvádí, že z výsledků sledování potravin na trhu vyplývá, že limitní hodnoty jsou překračovány jen výjimečně. To se ale jedná o kontrolovaný trh, zatímco na vlastní zahradě musíme na bezpečnost pěstované zeleniny dbát pouze my sami.

Proč je to tak důležité?

U kojenců v prvních měsících života mohou dusičnany po přeměně v dusitany a jejich vstřebání do krve vyvolat methemoglobinémii, kdy krevní barvivo hemoglobin není schopno přenášet kyslík. Taková situace je pro kojence ohrožující, proto se také doporučuje pro přípravu stravy používání kojenecké vody, která má velmi nízký limit přípustného obsahu dusičnanů. Po dosažení určitého věku (uvádí se v některých zdrojích čtyři, v jiných šest měsíců) je již organismus lépe schopný se s dusitany vyrovnat.

Přesto je vhodné při vlastním pěstování zeleniny pro miminko upustit od hnojení, při nákupu zase buď dát přednost bio produktu, kdy je zakázáno použití umělých hnojiv, nebo nakupovat od prověřeného dodavatele. A rovněž u nejmenších kojenců nezačínáme podávání prvních příkrmů se zeleninou, která akumuluje dusičnany ve větší míře. Když si ovšem nejsme jisti, je možností u nejmenších podávat hotové kojenecké zeleninové příkrmy, které mají prověřený původ, a jsou určeny přesně pro konkrétní věk.

Začínáme kolem 6. měsíce, jak na přípravu?

Jak zeleninu vybrat a jakým způsobem z ní připravit příkrm? Začátky zeleninového stravování jsou prosté – stačí zeleninu povařit nebo podusit s vodou, a poté rozmixovat či propasírovat (podle stavu chrupu miminka). Pokud zeleninu dusíte, přidejte pouze trochu vody, a teprve když je měkká, přidejte malé množství rostlinného oleje, nejlépe řepkového a dále již tepelně neupravujte. I při vaření je lepší omastit zeleninu trochou oleje. Není vhodné podávat zeleninu smaženou na tuku. Začínáme s jednou lžičkou před poledním kojením, postupně počet zvyšujeme, pak se přidává maso a později i obiloviny a máme tu celou náhradu jedné porce jídla.

Důležitá pro výživu, ale ne vždy oblíbená – změňme to

Zelenina je pro výživu mimořádně důležitá. Ačkoliv základem naší stravy jsou sacharidy, bílkoviny a tuky, v zelenině se nacházejí cenné látky, bez nichž náš organismus strádá. Proto odborníci apelují na rodiče, aby svým dětem dávali zeleninu v dostatečném množství od útlého věku. Často ale slýchávají argument, že zelenina dítěti nechutná a nechce ji jíst. Může to být ovšem také tím, že zelenina se v rodině obecně moc nejí.

Do dvou tří let se ale u dítěte vytvářejí hlavní stravovací návyky, tak se zkusme se zeleninou trochu víc skamarádit. Pokud si totiž děti zvyknou na chuť pestré škály zeleniny už v období začátků s příkrmy ve druhém půlroce života, nemívají obvykle později s jejím přijímáním problémy.

Zkušenosti maminek naznačují, že děti si vybírají podle vizuálního dojmu. Moc je neláká zelenina zelená, zatímco ta červená se jim líbí a lépe ji přijímají. Není potom nic jednoduššího než zpočátku přidávat trochu zeleného pyré k červenému, poměr pomaloučku měnit a nakonec se možná dopracujete až k čistému brokolicovému pyré, které si dítko zamiluje. A když ne, nikde není řečeno, že zelenina nemůže být i nadále promíchána tak, aby opticky přitažlivější barva převažovala. A ještě jeden malý trik – děti mívají rády chuť zeleného hrášku. Když jej smícháte se žlutou kukuřicí, bude zobání barevných kuliček zábavné. A proč to nezkusit klidně i rukama, pokud budou dobře umyté?


Romana Černá

16. 7. 2024


Zpět na přehled článků


Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>

První zvonění za námi, na co ale dát pozor v…

První den, a nejspíš i celý týden docházky do první třídy základní školy se nesou v hravém a přátelském duchu. Děti se seznamují s třídou, družinou, poznávají se mezi sebou. Vše je pozitivní a optimistické. Problémy ale mohou příjít později. Podívejme se nejdřív na ty spojené s fyzickou kondicí. Po dvouměsíčním skotačení na hřištích,… Celý článek >>

Pro pořádný úklid domácnosti po prázdninách se…

Čtyřiadvacátého ročníku oblíbeného spotřebitelského programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2024 se zúčastnilo a o přízeň zákazníků bojovalo 221 produktových novinek od 168 firem, spotřebiteli vybraných vítězů bylo pak celkem 66. Nyní se můžete zúčastnit soutěže o balíček úklidových prostředků. Dotazování proběhlo na… Celý článek >>