Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Lehké snídaně, osvěžující večeře - rychlý letní jídelníček


Lehké snídaně, osvěžující večeře - rychlý letní jídelníček

Teplé období roku přináší zcela jiné chutě než zimní měsíce. Ostatně je to dáno teplotou okolního prostředí. Tělo se v horku potřebuje ochlazovat, zatímco v zimě prohřívat. V červenci a srpnu je tudíž ideální doba pro jídla lehká, nepříliš horká a samozřejmě snadno stravitelná.

Ledové nápoje a přemíra zmrzliny nic neřeší

Když hodnoty na teploměru šplhají ke třicítce a dál, máme tendenci okamžitě se ochladit nějakým koktejlem či džusem s ledem, případně se průběžně zchlazovat jednou porcí zmrzliny za druhou. Bohužel tento teplotní šok může mít za následek nepříjemné respirační onemocnění, často to bývá v létě angína, která nám, nebo častěji našim dětem, pokazí prázdninové dny. Jaká jsou tedy ideální jídla pro horké dny? Zeleninové saláty, osvěžující jogurty nebo kefírové nápoje, vychlazené ovoce a podobně.

Snídaně má dodat energii, ale nezatížit žaludek

V létě bychom mohli zapomenout na časté „nesnídání“ v průběhu roku, kdy spěcháme do práce nebo s dětmi do školy. Volné dny nám umožní vychutnat si snídani pěkně pomalu a v pohodě. Zároveň by nám měla snídaně dodat energii, která vydrží až do oběda, a přitom nám nezaplnit žaludek natolik, že ztratíme chuť k pohybu. Prázdninové lenošení bychom totiž měli prokládat procházkami, výlety, plaváním, zkrátka nějakou fyzickou aktivitou, která nám přinese potěšení, a náš organismus osvěží.

Zkuste tipy na novinky, které jsme pro vás připravili.

Mixit

Tip na výbornou snídani od Mixit

Ovesná kaše díky Mixit patří nově mezi vybrané lahůdky. Alespoň to tak vypadá podle zákaznických recenzí. Mixit zařadil do své nabídky Creamy oats, velmi speciální vločky přímo pro přípravu ovesné kaše, které udělají kaši krémovou a jemnou a to klidně i z vody.

Mixit

Není třeba dlouhého představování. Složení Creamy oats je prosté: 100% ovesné celozrnné vločky. Ale není vločka jako vločka. Tyhle jsou speciální, finské a mleté tak jemně, že nepotřebují vařit. Opravdu stačí zalít klidně jen vroucí vodou a za minutu máte báječnou ovesnou kaši, kterou už jen doplníte tím, co máte rádi.

Zdravá strava pro krásné opálení

Strava hraje klíčovou roli také v udržení zdravé pokožky. Vyvážený jídelníček, bohatý na ovoce a zeleninu, může pomoci nejen s hydratací, ale také s ochranou pokožky před škodlivými účinky slunečního záření. Více než 20 % denního příjmu vody by mělo pocházet ze stravy. Potraviny s nejvyšším obsahem vody jsou čerstvé ovoce a zelenina. Ty jsou bohatým zdrojem nejen vody, ale i antioxidantů, které mohou oddalovat stárnutí pokožky při opalování.

Pro udržení krásného opálení a zdravé pokožky je důležitý také příjem vitamínů a minerálních látek. Pro regeneraci pokožky jsou klíčové vitamíny skupiny B, A, C a E, a také selen a zinek. Právě vitamíny C a E jsou silnými antioxidanty, stejně jako selen. Vitamín A hraje důležitou roli při budování struktury pokožky a podporuje proces regenerace.

Jednou ze sezónních potravin, která nás nejen hydratuje, protože obsahuje až 94 % vody, ale má i pozitivní účinky na naši pokožku, jsou rajčata. „Rajčata obsahují látku, která se nazývá lykopen. Ta je silným antioxidantem a může snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, snížit hladinu cholesterolu v krvi, podpořit imunitní systém a chránit kůži před negativním vlivem UV záření, které je během léta nejintenzivnější,” vysvětluje Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl Talíře, který se zaměřuje na vyvážené stravování Čechů.

Dále se doporučuje zařadit do jídelníčku ještě tyto potraviny:

● Okurky: Mají nejvyšší obsah vody ze všech pevných potravin. Díky tomu nás nejen hydratují, ale i osvěží v horkých letních dnech.

● Meloun: Tento sladký zázrak je bohatý na vodu, vlákninu a antioxidanty, které pomáhají hydratovat pokožku, a chrání ji před volnými radikály.

● Citrusy: Pomeranče, grapefruity a další citrusové plody jsou plné vitamínu C, který podporuje tvorbu kolagenu a pomáhá udržovat pokožku pevnou a pružnou.

● Jahody: Mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vody, vlákniny a vitamínu C.


Romana Černá a redakce

18. 7. 2024


Zpět na přehled článků


Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>

První zvonění za námi, na co ale dát pozor v…

První den, a nejspíš i celý týden docházky do první třídy základní školy se nesou v hravém a přátelském duchu. Děti se seznamují s třídou, družinou, poznávají se mezi sebou. Vše je pozitivní a optimistické. Problémy ale mohou příjít později. Podívejme se nejdřív na ty spojené s fyzickou kondicí. Po dvouměsíčním skotačení na hřištích,… Celý článek >>

Pro pořádný úklid domácnosti po prázdninách se…

Čtyřiadvacátého ročníku oblíbeného spotřebitelského programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2024 se zúčastnilo a o přízeň zákazníků bojovalo 221 produktových novinek od 168 firem, spotřebiteli vybraných vítězů bylo pak celkem 66. Nyní se můžete zúčastnit soutěže o balíček úklidových prostředků. Dotazování proběhlo na… Celý článek >>