Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jarní krása: Vůně pro jaro, novinky a voňavé ikony


Jarní krása: Vůně pro jaro, novinky a voňavé ikony

Výběrem parfému můžeme ovlivnit svou náladu během dne i způsob, jak nás vnímá okolí. Jak vůni vybírat a co přinášejí letošní voňavé trendy?

Parfém není jen módní doplněk, kterým dáváme vědět lidem kolem, kde vidíme sami sebe, a kde bychom chtěli, aby nás viděli jiní. Vůně má schopnost ovlivnit náladu, vytvořit atmosféru, z této schopnosti ostatně vychází i aromaterapie. Proto by měl náš výběr vhodné vůně vycházet především z našich pocitů. A jistě je důležité i to, jak se líbí třeba našemu partnerovi, protože lidé potřebují k harmonickému vztahu, aby si pěkně voněli.

Vybírejte, ale nepřežeňte to

Zvolit si vhodnou vůni podle popisu ingrediencí není zrovna snadné, proto si ji vybíráme podle osobní zkušenosti. To znamená, že trochu parfému použijeme přímo sami na sobě. Zkoušíme na kůži, nikoliv na oblečení! První pokus může být i s pomocí testovacího papírku, bývají v obchodech u testerů běžně přístupné. Když to vypadá, že by vůně mohla být ta pravá, zkusíme stříknout trochu vůně na kůži. Tam se totiž teprve dokonale rozvine, a možná že nám bude vonět trochu jinak než na papíře. Chvilku počkáme a přivoníme několikrát v průběhu času. Teprve potom se můžeme rozhodnout, jestli se třeba nezměnila v reakci s naší kůži nějakým pro náš nos nepříjemným způsobem. Platí také pravidlo, že zkoušíme raději jen asi tři vůně současně, víc totiž naše čichové buňky otestovat nezvládnou.

Květinové, ovocné, dřevité – jak se v tom vyznat?

Vůním se dávají různé přívlastky podle toho, jaké vonné akordy v nich převažují Takže mohou být spíš ovocné či květinové, nebo lehké citrusové, omamně kořeněné, jemně pudrové. V horkém počasí tíhneme k lehkým vůním, v zimě sneseme silnější. Také na večer můžeme volit výraznější parfém než na výlet nebo do práce. A jak je to s rozdělením podle koncentrace? Nejsilnější je parfém, o něco lehčí eau de parfum, pořád ale dost intenzivní vůně. Lehčí je eau de toilette, ta také nevydrží vonět tak dlouho jako parfém. Rozdíl v koncentraci se pochopitelně odrazí i v ceně – parfémy bývají nejdražší.

Značky a tóny

Návrháři a módní domy mívají své kolekce vůní a často je s tím spojen i charakter, který u nich převažuje. U některé značky očekáváme spíš výraznější a těžší vůni, jiná je známá svými svěžími vonnými akordy. Hodně nám o vůni napoví také její popis. Popisuje se jako hlava – srdce a základ vůně. Je to jednoduché – v hlavě vůně jsou tóny, které ucítíte jako první, srdce vůně se projeví o něco později a základ vůně drží nejdéle a působí na naše smysly i několik hodin. Přesto je nejlepší vzorek vůně osobně vyzkoušet, protože smíchat vonné tóny, v tom je právě to parfemářské umění!

Letošní jaro a léto ve znamení květin, citrusů a přírody

Jaké by to bylo léto bez kvetoucí nádhery? Květinové vůně jsou určitě v kurzu. V horkých dnech ale oceníme citrusy, svěží bergamot, exotické mango. Nebudou chybět ani orientální vůně, ale značně odlehčené a jemné. Přirozený životní styl a radost z volného pohybu podpoří vůně inspirované vodou, mořským vzduchem nebo svěžích bylinek. A jaký trend je ještě v kurzu? Tzv. unisex vůně, které kombinací čistých tónů vyhovují každému.

Tipy redakce

Parfémy

Tip na vůni od značky Moschino

Moschino Toy2 Pearl je vůně pro všechny osoby bez rozdílu pohlaví. Je propojením omamného oparu hydroponického jasmínu a svěží jiskřivosti slaného citronu. Vůni ukrývá fascinující, éterický a proměnlivě duhový flakon v ikonickém tvaru medvídka s povrchem inspirovaným mořským dnem a tahitskými perlami. V hlavě vůně ucítíme oregano s citronovým sorbetem, srdce skrývá jasmín s frézií a vůni písku na pláži, to vše na podkladu dřevitého vetiveru s akcenty cypřiše a pižma.

Parfémy

Tip na vůni od značky Viktor&Rolf

Hřejivá, smyslná a sluneční vůně Flowerbomb Tiger Lily vás přenese do letní divočiny plné exotických voňavých květin, které se objevují v objetí slunce. Olfaktorický podpis, inspirovaný odvážným duchem a magnetismem květu lilie tygrované, patří do rodiny květinově ambrových ovocných vůní a rozvíjí svou komplexnost ve třech podmanivých aspektech – slunečním, divokém a květinovém.

Parfémy

Tip na vůni od značky Giorgio Armani

Nejnovější My Way Eau de Parfum Nectar od Giorgio Armani představuje sladkou, ovocnou a šťavnatou interpretaci ikonické vůně My Way, v níž se mísí charakteristická krémová tuberóza s příjemnými, svěžími ovocnými tóny šťavnaté hrušky.

Jarní krása – speciál o kosmetice

1. část: Správné čištění pleti, hydratace, relaxace a výživa

2. část: Náprava problémů na kůži – pigmentové skvrny, sjednocení odstínu pleti, odstranění začervenání

3. část: Pravidelná každodenní péče o pleť

4. část: Hloubková péče o pleť

Čištění, peeling, pleťová maska – péče krok za krokem

5. část: Péče o tělo – peeling, péče po sprše a koupeli

6. část: Jak se vypořádat s pocením – antiperspiranty a deodoranty

7. část: Běžná péče o vlasy by měla kromě mytí zahrnovat i péči a styling

8. část: Péče o vlasy barvené, poškozené, narušené

10. část: Jak se chránit proti UV záření

12. část: Péče o ruce a nehty

Bylinná kosmetika z pod Blaníka

14. část: Bio kvalita a ekologická kosmetika

Aromaterapeutická kosmetika z přírody


Romana Černá a redakce

3. 5. 2024


Zpět na přehled článků


Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>

První zvonění za námi, na co ale dát pozor v…

První den, a nejspíš i celý týden docházky do první třídy základní školy se nesou v hravém a přátelském duchu. Děti se seznamují s třídou, družinou, poznávají se mezi sebou. Vše je pozitivní a optimistické. Problémy ale mohou příjít později. Podívejme se nejdřív na ty spojené s fyzickou kondicí. Po dvouměsíčním skotačení na hřištích,… Celý článek >>

Pro pořádný úklid domácnosti po prázdninách se…

Čtyřiadvacátého ročníku oblíbeného spotřebitelského programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2024 se zúčastnilo a o přízeň zákazníků bojovalo 221 produktových novinek od 168 firem, spotřebiteli vybraných vítězů bylo pak celkem 66. Nyní se můžete zúčastnit soutěže o balíček úklidových prostředků. Dotazování proběhlo na… Celý článek >>