Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jarní krása: Bio kvalita a ekologická kosmetika


Jarní krása: Bio kvalita a ekologická kosmetika

Ohleduplnost k životnímu prostředí nám přináší radost z okolní přírody, bio a eko přístup k péči o tělo má však i další benefit a tím je zdravý organismus. Tomu totiž prospívá, pokud jej ošetřujeme produkty vyrobenými z přírodních látek.

Co je biokosmetika

U kosmetiky je certifikace složitější než například u potravin, nicméně vodítko vám může poskytnout informace společnosti KEZ, která je akreditována pro poskytování osvědčení pro certifikovanou přírodní kosmetiku, případně bio kosmetiku s obsahem surovin z ekologického zemědělství.

Podle ní může být produkt označen jako CPK, tedy Certifikovaná Přírodní Kosmetika, když neobsahuje synteticky získané parfémy, ropné látky typu minerálního oleje, parafínu nebo vazelíny, syntetické konzervační složky, syntetická barviva, vybrané tenzidy, živočišné složky kromě včelího vosku a alkoholů ovčí vlny, suroviny vyrobené pomocí geneticky modifikovaných organismů a chemické UV filtry.

Pokud najdete na produktu označení CPK bio, pak navíc musí minimálně 20 % surovin tvořit biosložky, jejichž původ je doložen certifikátem provádějícím kontrolu ekologického zemědělství. U kosmetických přípravků je velmi důležité, že se do hmotnostního podílu nezapočítává voda, která může tvořit u některých výrobků velkou část jejich obsahu, a podíl biosložek by se tím vlastně zkreslil.

U zahraničních výrobců se setkáte s označením EcoCert ECO nebo EcoCert BIO, udělovaným společností, která patří k velkým certifikačním firmám. V kosmetice ale existuje řada dalších certifikátů, které například deklarují, že produkty nejsou testovány na zvířatech, označení FSC odkazuje k šetrnému vztahu k lesům, FairTrade je postoj k výrobcům, který je férový i v rámci surovin pocházejících z rozvojových zemí. Výrobce, který příslušným certifikátem disponuje, většinou uvádí podrobnosti na svém webu nebo v e-shopu.

Proč se vyplatí používat bio kosmetiku?

  • Je zdravotně nezávadná
  • Vyrábí se odpovědně k životnímu prostředí
  • Většinu obsahu tvoří rychle působící aktivní složky
  • Nemusí se testovat na zvířatech a často bývá veganská

Tipy redakce

Bio kosmetika Saloos

Najít vhodnou kosmetiku pro citlivou, problematickou a podrážděnou pleť může být složité. Proto v Saloos vytvořili bio Zklidňující řadu produktů přímo určených ke zklidnění nepříjemných kožních projevů.

Saloos

Trojice vysoce pečující pleťové kosmetiky s okouzlující vůní levandule z Provence je nabitá aktivními látkami s klinicky ověřenými účinky, které chrání pokožku a napomáhají její regeneraci. Rostlinné výtažky a bioaktivní látky navrací pleti jemnost a hebkost. Celkový účinek ještě umocňuje 100% přírodní bio esenciální olej z levandule, který dodává řadě i uklidňující bylinkovou vůni.

Obsahuje Bio zklidňující čisticí pěnu na obličej, Bio Zklidňující pleťové tonikum a Zklidňující bioaktivní sérum. Z produktů lze vytvořit zklidňující denní rituál, kdy v prvním kroku vyčistíme pleť s pomocí pěny, dočistíme tamponkem navlhčeným tonikem a následně použijeme bioaktivní sérum.

Jarní krása – speciál o kosmetice

1. část: Správné čištění pleti, hydratace, relaxace a výživa

2. část: Náprava problémů na kůži – pigmentové skvrny, sjednocení odstínu pleti, odstranění začervenání

3. část: Pravidelná každodenní péče o pleť

4. část: Hloubková péče o pleť

Čištění, peeling, pleťová maska – péče krok za krokem

5. část: Péče o tělo – peeling, péče po sprše a koupeli

6. část: Jak se vypořádat s pocením – antiperspiranty a deodoranty

7. část: Běžná péče o vlasy by měla kromě mytí zahrnovat i péči a styling

8. část: Péče o vlasy barvené, poškozené, narušené

10. část: Jak se chránit proti UV záření

12. část: Péče o ruce a nehty

13. část: Vůně pro jaro, novinky a voňavé ikony

Bylinná kosmetika z pod Blaníka

Aromaterapeutická kosmetika z přírody

15. část: Kosmetika na problematickou pokožku


Romana Černá a redakce

7. 5. 2024


Zpět na přehled článků


Víte, co dělat, když vás uštkne zmije? A jak se…

Procházka lesem je v letním parnu moc příjemná. Stín stromů hezky chladí a díky nim je tam také přijatelnější vzduch než třeba na rozžhaveném asfaltu nebo ve městě mezi betonovými zdmi. Vyhřáté paseky ale mohou znamenat i riziko výskytu hadů, kteří se vyhřívají na rozpálených místech. ==**Hadů u nás žije víc, jedovatá je zmije** … Celý článek >>

Lehké snídaně, osvěžující večeře - rychlý letní…

Teplé období roku přináší zcela jiné chutě než zimní měsíce. Ostatně je to dáno teplotou okolního prostředí. Tělo se v horku potřebuje ochlazovat, zatímco v zimě prohřívat. V červenci a srpnu je tudíž ideální doba pro jídla lehká, nepříliš horká a samozřejmě snadno stravitelná. ==**Ledové nápoje a přemíra zmrzliny nic neřeší** Když… Celý článek >>

Letní účesy: na pláž i na party se snadným…

V létě dostávají vlasy zabrat kvůli slunečnímu záření, takže je necháváme odpočinout od fénování, kulmování a dalších tepelných úprav. Jenže chceme dobře vypadat, a to nejen na pláži, ale také na party nebo grilovačce, kterých není o letních víkendech nebo večerech zrovna málo. Jak zvládnout letní účes snadno a rychle? ==**Základem je… Celý článek >>