Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Cestujeme na dovolenou: Kam s dětmi o prázdninách


Cestujeme na dovolenou: Kam s dětmi o prázdninách

S dětmi se dovolená těžko plánuje dlouho předem. A každý rodič ví moc dobře proč. Mrňousové dost často onemocní na poslední chvíli, protože dětské nemoci „poletují“ v kolektivech zcela běžně a nikdo dopředu neví, zda se tam zrovna vyskytnou neštovice nebo pátá nemoc. Při výběru vhodné destinace se ale řídíme řadou dalších pravidel.

Exotika má svá omezení

Podle toho, s jak starými dětmi cestujeme, by měly vypadat i naše plány. Odborníci nedoporučují cestovat do zahraničí s velmi malými kojenci, zejména pokud nemají dokončené základní očkovací schéma. Hlavně v oblastech s extrémně horkým počasím je to pro miminka nesmírně náročné.

Pokud jde vyloženě o exotiku, pak je lepší, pokud je dítku alespoň rok. I tak je třeba respektovat doporučení odborníků na cestovatelskou medicínu a neignorovat varování před riziky, i kdyby se mělo jednat jen o střevní potíže, které cestovatele často postihují. Pro malé dítě se jedná o nebezpečný stav, který je v případě dehydratace může vážně ohrozit.

Vlastní chata nebo chalupa

Poměrně bezpečnou dovolenou (alespoň co se týče dlouhodobých plánů) si můžeme užít ve vlastní rekreační nemovitosti, případně u prarodičů, pokud bydlí v domě, nejlépe v blízkosti přírody. Co když ale takovou možnost nemáme? Vyplatí se popátrat mezi přáteli, jestli někdo s podobně starými dětmi nehledá parťáky. Společný pronájem chaty či chalupy může přinést nejen úspory nákladů, ale také zajímavý program pro děti. I čtyřletí předškoláci už vyhledávají dětskou společnost a potřebují kromě rodičů i kontakt s vrstevníky.

Mimo vyhlášené destinace

Nemusíme sice hledat vyloženě na samotě, trochu klidnější místo ale bude nejspíš vhodnější. Místa, kde se koncetrují turisté, bývají pro rodinný pobyt náročnější. A také se předem ujistěte, zda například do bazénu mají děti celodenní přístup, nebo jestli není hotel určen spíš pro pobyty samotných dospělých než rodin s dětmi. O rekreaci typu „bez dětí“ je v poslední době opět zájem, a tak je lepší všechno zjistit dřív, než začneme balit kufry.

Co říkají průzkumy o preferencích Čechů na dovolené

Podle reprezentativního průzkumu Holiday Barometr, realizovaného pro společnost Europ Assistance v 21 zemích celého světa s 21 000 respon­dentů, je ideální česká dovolená v zahraničí, u moře, s dopravou automobilem nebo letecky a v hotelu. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou pro letošek Itálie, Chorvatsko a Slovensko.

Při dovolené se Češi obvykle ubytovávají v hotelu (51 %), případně v pronajatém bytě nebo domě (31 %). Při výběru ubytování jsme spíše skromnější, více než čtvrtina českých respondentů (27 %) se spokojí s ubytováním a snídaní. Osobním automobilem cestuje na dovolenou 54 % Čechů, 42 % použije letadlo a 16 % alespoň z části vlak. Stejný počet obyvatel (16 %) používá při cestách v rámci dovolené autobus, což je mezi sledovanými evropskými zeměmi nejvíce. Souvisí to mimo jiné s oblibou sousedního Slovenska, blízkostí některých přímořských letovisek nebo s oblibou dovolených v horských oblastech Slovenska a Rakouska. Dovolenou na horách zmínilo mezi oblíbenými destincemi 29 % Čechů, nejvíce z evropských zemí.

Kam se na dovolenou chystáte vy? Pro všechny typy cestování pro vás máme připravená doporučení, která najdete v dalších dílech seriálu o cestování na dovolenou.

Cestujeme na dovolenou: Kam jet s dětmi o prázdninách

Cestujeme na dovolenou: Vybíráme brýle proti slunci

Cestujeme na dovolenou: Co sbalit do lékárničky

Cestujeme na dovolenou: Jak ochránit děti i sebe před hmyzem, sluncem a úrazy

Cestujeme na dovolenou: Jak rychle uvařit

Cestujeme na dovolenou: Jak se vyhnout rizikům, na co si dát pozor a proti čemu se pojistit

Cestujeme na dovolenou: Autem, letadlem či lodí…

Cestujeme na dovolenou: Jak uložit zavazadla, kam dát jízdní kola a jak cestovat s přívěsem

Cestujeme na dovolenou: Jak s dětmi zvládnout cestování v létě

Cestujeme na dovolenou: Hry ve vodě s miminky i batolaty

Cestujeme na dovolenou: Hygiena na cestách a co budeme potřebovat pro miminka i dospělé


Romana Černá a redakce

18. 6. 2024


Zpět na přehled článků


Otazníky kolem tuků: Jsou nebo nejsou vhodné v…

Ve stravování máme tendenci občas některé potraviny favorizovat a jiné zatracovat. Do té druhé skupiny mnozí z nás řadí tuky, ale je to správné? Tuk je důležitou složkou naší výživy a v těhotenství je jejich konzumace žádoucí. Záleží ale na tom, zda si je dokážeme dobře vybrat a sníst jich optimální množství. Potravinová pyramida… Celý článek >>

Bazalka a Bolognese - základ pro těstoviny v…

Těstoviny s rajčatovou omáčkou, oblíbené jídlo dospělých i dětí, bývají pravidelně na jídelníčku v mnoha rodinách. Milovníky této kombinace v italském stylu potěší dvě novinky na trhu, s nimiž lze vykouzlit oběd či večeři snadno a rychle. Rajčatová omáčka s bazalkou je dobrý základ pro složitější a rafinovanější italské pochoutky.… Celý článek >>

Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>