Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Cestujeme na dovolenou: Hry ve vodě s miminky i batolaty


Cestujeme na dovolenou: Hry ve vodě s miminky i batolaty

V létě se nám nabízí ten nejpříjemnější způsob cvičení s dětmi, totiž ve vodě. U dětí do 1 roku je lepší mít už nějaké zkušenosti z plavání s účastí odborných instruktorů, nicméně pár jednoduchých her zvládne i miminko, pokud je dostatečně jistíme. U větších dětí se vodních hrátek nemusíme obávat, ale jako vždy u dětí ve vodě platí jednoznačné pravidlo: Nespouštíme je z očí ani na okamžik!

Pro dítě je příjemné, pokud má ve vodě nějakou hračku, která je také cílem jeho snažení. Ideální je pro hru ve vodě lehký míč. Vyberte ho tak, aby jej dítě rukama bez problémů objalo.

Položte miminko bříškem na vodu a držte je v podpaží. Míč pusťte dopředu a vybídněte dítě, aby se za ním pustilo. Stále je přidržujte pod rukama, ale nechte je, aby se k míči dostalo vlastním pohybem.

Jakmile dítě míč dostihne, sevře jej v náručí a vy změníte jeho polohu tak, aby spočívalo na hladině zády. Dítě míč pevně svírá a vy je „vozíte“ po hladině.

Zkuste dítko naučit, jak změnit ve vodě polohu. Nejprve je táhněte za sebou v držení pod rameny, bříškem spočívá dítě na hladině. Jakmile dosáhnete nějakého bodu, zastavte se, počkejte, až si dítě ve vodě „stoupne“ a potom je tlačte před sebou, aby spočívalo na hladině zády.

dm

Tip pro koupání s miminky

Vodní radovánky jsou oblíbenou aktivitou rodičů i malých dětí. Chystáte se se svými dětmi na koupaliště nebo kamkoliv k vodě? Plenky do vody jsou jasnou nutností. Pleny do vody značky babylove (99 Kč/12 ks) ve velikosti vhodné od 7 do 13 kg poskytují komfortní nošení díky svému anatomickému tvaru.

Jsou vyrobené z měkkého a pružného materiálu, nezvětšují objem, nepropouštějí okolo nožiček ani pasu a vzhledem k postranní perforaci zaručují rychlé a jednoduché svléknutí.

K zakoupení v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

U vody pozor na oči

Pobyt u vody, ať je slaná, nebo sladká, přináší v létě spoustu radostí. Kromě bezpečnosti, dohledu nad dětmi a ochrany proti slunci je třeba myslet i na zdraví očí u dospělých i u dětí. Jak oči ochránit radí přednosta sítě očních klinik Gemini, Pavel Stodůlka.

„Zejména u moře se lidé často rádi dívají pod vodou a sledují podvodní život. Bez potápěčských brýlí by to ale raději dělat neměli. Ochrana očí plaveckými nebo potápěčskými brýlemi je vhodná v jakékoliv vodě. Nejčastěji hrozí podráždění a začervenání očí, nečistoty ve vodě mohou ale způsobit zánět spojivky a v těžších případech i zánět rohovky. Otevírat oči pod vodou bez ochranných brýlí na chvíli ničemu nevadí, pokud není voda znečištěná a potápěč má oči zdravé. Delší styk otevřených očí s vodou už ale může způsobit podráždění očí a následné potíže. U očí trpících podrážděním, alergií nebo nějakým jiným očním onemocněním se jejich otevírání bez ochranných brýlí pod vodou nedoporučuje vůbec.“

Cestujeme na dovolenou: Kam jet s dětmi o prázdninách

Cestujeme na dovolenou: Vybíráme brýle proti slunci

Cestujeme na dovolenou: Co sbalit do lékárničky

Cestujeme na dovolenou: Jak ochránit děti i sebe před hmyzem, sluncem a úrazy

Cestujeme na dovolenou: Jak rychle uvařit

Cestujeme na dovolenou: Jak se vyhnout rizikům, na co si dát pozor a proti čemu se pojistit

Cestujeme na dovolenou: Autem, letadlem či lodí…

Cestujeme na dovolenou: Jak uložit zavazadla, kam dát jízdní kola a jak cestovat s přívěsem

Cestujeme na dovolenou: Jak s dětmi zvládnout cestování v létě

Cestujeme na dovolenou: Hry ve vodě s miminky i batolaty

Cestujeme na dovolenou: Hygiena na cestách a co budeme potřebovat pro miminka i dospělé


Romana Černá a redakce

21. 6. 2024


Zpět na přehled článků


Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>

První zvonění za námi, na co ale dát pozor v…

První den, a nejspíš i celý týden docházky do první třídy základní školy se nesou v hravém a přátelském duchu. Děti se seznamují s třídou, družinou, poznávají se mezi sebou. Vše je pozitivní a optimistické. Problémy ale mohou příjít později. Podívejme se nejdřív na ty spojené s fyzickou kondicí. Po dvouměsíčním skotačení na hřištích,… Celý článek >>

Pro pořádný úklid domácnosti po prázdninách se…

Čtyřiadvacátého ročníku oblíbeného spotřebitelského programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2024 se zúčastnilo a o přízeň zákazníků bojovalo 221 produktových novinek od 168 firem, spotřebiteli vybraných vítězů bylo pak celkem 66. Nyní se můžete zúčastnit soutěže o balíček úklidových prostředků. Dotazování proběhlo na… Celý článek >>