Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Cestujeme na dovolenou: Jak se vyhnout rizikům, na co si dát pozor a proti čemu se pojistit


Cestujeme na dovolenou: Jak se vyhnout rizikům, na co si dát pozor a proti čemu se pojistit

Místo je vybrané, hotel či zájezd rezervovaný a všichni se těší. Kromě zabalení kufrů je ale ještě potřeba zamyslet se nad možnými riziky, které může cesta přinést, abychom se vyhnuli potížím.

Cestování může znamenat komplikace, i když se nevydáváme moc daleko od domova. Zejména s malými dětmi stačí chvilka nepozornosti a může se přihodit úraz, ale také může potomek nechtěně něco rozbít a způsobit škodu. To samé samozřejmě platí i pro dospělé, a tak úvaha o možném předcházení úrazů, rizik a případném pojištění je určitě na místě.

Jak předejít úrazům

Nahodilá sportovní zátěž během dovolených je podle fyzioterapeutů častým zdrojem nepříjemných zranění – lidé, kteří se celý rok nehýbali, se najednou vrhají na celodenní pěší túry, dlouhé cyklovýlety nebo „plážové“ kolektivní hry, opomenou však adekvátní přípravu v podobě základního protažení nebo dostatečného vybavení. „Každý pohyb je pro naše zdraví přínosem, ovšem pokud není člověk trénovaný, měl by si uvědomovat své limity. Za zbytečnými úrazy stojí převážně únava a přepínání sil, stejně jako zanedbání ochranných pomůcek. Zlomeniny zápěstí nebo dlouhých kostí rukou jsou typickým zraněním cyklistů, zlomený loket, noha a poškozené kolenní klouby ukazují na jezdce na kolečkových bruslích. Naprostou letní klasikou jsou rozsáhlé odřeniny a hnisající rány. Přibývá dětských úrazů na trampolínách a přes veškerá varování se mezi nejčastější letní zranění řadí i úrazy hlavy a páteře po skocích do neznámé vody,“ upozorňuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Fatálních úrazů páteře a míchy ze skoků do vody bývá v Česku kolem 12 ročně. Takové případy vedou k trvalé invaliditě. „Mírnějších“, ale přesto vážných zranění je každé léto mnohonásobně víc. „Spousta poranění je naprosto zbytečná, kdy si lidé vyhecovaní ostatními nezmapují terén a hloubku doskoku. I když kamarád tvrdí, že tu skákal, je zásadní si prostor pod vodou před skokem prozkoumat a vyloučit například naplavené dřeviny. Dalším rizikem je také enormní výška skoku a nezvládnutá technika skoku, kdy se tělo v letu překlopí a náraz na hladinu připomíná pád na beton. Při skoku po nohou ztlumí alespoň část nárazu kosti dolních končetin a pánve, které se zlomí a pak až menší fyzikální síla působí na bederní a vyšší obratle. Při skocích po hlavě dochází nejčastěji ke zranění lebečních kostí, krční páteře a kompresním zlomeninám obratlů,“ říká Iva Bílková.

Na trampolínách opatrně

U menších dětí je rizikový jiný fenomén, který v létě sílí – skákání na trampolínách. „Trampolíny a skákací hrady na různých společenských akcích nebo v arénách bývají přeplněné rozdováděnými dětmi, které do sebe vzájemně vrážejí a zkoušejí salta, aniž by je měly natrénovaná. Zábava pak nezřídka končí zlomeninou pažní kosti, vřetenní kosti a loketní kosti v blízkosti loketního kloubu nebo pohmožděním krční páteře,“ varuje fyzioterapeutka. Ideálně by dítě mělo na trampolíně skákat samo, aby se zamezilo nechtěným odmrštěním nebo střetům, ze kterých bývají úrazy nejhorší. „Zvlášť pro malé děti a ty méně pohybově zdatné představuje trampolína velké nebezpečí. Neumí-li dítě skákat po jedné noze panáka a v běhu či při lezení na prolézačkách působí nemotorně, není na trampolínu ještě zralé – ve skoku nezvládne zatnout správné svaly, zpevnit tělo, a když ho trampolína vymrští, chybí mu koordinace v letu a hrozí pád na rameno nebo krční páteř,“ dodává odbornice.

Pojištění zmírní následky a pomůže s potížemi

Při cestách po České republice kryje ošetření lékařem naše běžné zdravotní pojištění. I v Evropské unii bychom měli dostat lékařskou péči, tady už se ale podmínky mohou lišit od těch našich, proto je pojištění zdravotních rizik opodstatněné. Známe také pojištění při ztrátě zavazadel, pojištění odpovědnosti za škody a další. Nová doba ovšem přináší kromě nových technologií a služeb také možnost jejich pojištění.

Například pojišťovna Direct rozšířila cestovní pojištění o zajímavé novinky. Třeba Pojištění zkažené dovolené. Klientům pomůže, když se na dovolené zraní nebo onemocní. „Za dny, kdy si nemohli dovolenou užít, protože leželi v posteli, ať už v hotelu, nebo nemocnici, klientům zaplatíme odškodnění. Pojištění pomůže, i když onemocní například dítě, o které se budou muset starat rodiče, nebo když se klient bude muset kvůli zdravotním komplikacím vrátit předčasně domů,“ vysvětluje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

S nemocemi na dovolené je pak spojená i nová služba Lékař online. Pokud si ji klienti sjednají, mohou na dovolené využít nonstop pomoc česky mluvícího lékaře. „Přes videohovor nebo chat tak mohou jednoduše zkonzultovat své zdravotní potíže. Pro dospělé může lékař vydat i eRecept nebo lékařskou zprávu,“ dodává mluvčí. Kromě nových pojištění pomohou klientům i různá vylepšení těch stávajících. Například těhotné ženy mohou bez obav vyrazit na dovolenou až do ukončeného 32. týdne těhotenství. „Až do této doby se na těhotné nebudou vztahovat žádné podmínky v rámci cestovního pojištění týkající se jejich stavu,“ říká mluvčí pojišťovny.

Zdravotní pojištění při cestě do zahraničí

Kde nám stačí Evropský průkaz zdravotního pojištění? Poradí Viktorie Plívová, tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

V případě, potřeby ošetření v některém státu EU, EHP (Island, Lichtenštejnsko, Norsko), Velké Británii a Švýcarsku, vám bude na základě platného Evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC) poskytnuta nezbytná zdravotní péče na účet vaší pojišťovny. V těchto zemích máte jako občan ČR s průkazem EHIC stejné podmínky pro čerpání zdravotní péče jako místní obyvatel v rámci povinného zdravotního pojištění. V případě potřeby nezbytné zdravotní péče (onemocnění, úraz, neplánovaný porod atd.) je vždy nutné prokázat se u lékaře Evropským průkazem zdravotního pojištění (EHIC).

Podmínkou k přístupu bezplatné zdravotní péči je ošetření ve státním zdravotnickém zařízení a předložení průkazu EHIC. Poskytnutou péči uhradí místní zdravotní pojišťovna a náklady přeúčtuje české zdravotní pojišťovně. Za ošetření jako klient VZP zaplatíte to, co by za něj zaplatil pojištěnec dané země. Může to být například regulační poplatek, poplatek za recept, za hospitalizaci, výjimkou ale nejsou ani poplatky za návštěvu lékaře, za předepsané léky apod. Je dobré mít na paměti, že v různých zemích platí různé podmínky, a ne všechna péče musí být hrazena z veřejného zdravotního pojištění tak jako v ČR.

V případě poskytnutí zdravotní péče v soukromém zdravotnickém zařízení (jiném než napojeném na systém veřejného zdravotního pojištění) bez sjednaného komerčního cestovní pojištění, které by bylo způsobilé (dle sjednaných smluvních podmínek) krýt náklady na poskytnutou zdravotní péči, budete muset náklady na tuto péči uhradit z vlastních finančních zdrojů. Následně po návratu do České republiky můžete u své zdravotní pojišťovny podat žádost o náhradu (refundaci) těchto uhrazených nákladů, avšak pouze do výše, která by byla českou zdravotní pojišťovnou hrazena při poskytnutí těchto zdravotních služeb na území ČR (tj. do výše českých „cen“ a jen pokud šlo o péči, která je v ČR z veřejného zdravotního pojištění hrazená). Pokud byste ve výše uvedených zemích hradili z nějakého důvodu platbu za ošetření v hotovosti, nezapomeňte si uschovat účty, abyste po návratu mohli o refundaci zažádat.

Cestujeme na dovolenou: Kam jet s dětmi o prázdninách

Cestujeme na dovolenou: Vybíráme brýle proti slunci

Cestujeme na dovolenou: Co sbalit do lékárničky

Cestujeme na dovolenou: Jak ochránit děti i sebe před hmyzem, sluncem a úrazy

Cestujeme na dovolenou: Jak rychle uvařit

Cestujeme na dovolenou: Jak se vyhnout rizikům, na co si dát pozor a proti čemu se pojistit

Cestujeme na dovolenou: Autem, letadlem či lodí…

Cestujeme na dovolenou: Jak uložit zavazadla, kam dát jízdní kola a jak cestovat s přívěsem

Cestujeme na dovolenou: Jak s dětmi zvládnout cestování v létě

Cestujeme na dovolenou: Hry ve vodě s miminky i batolaty

Cestujeme na dovolenou: Hygiena na cestách a co budeme potřebovat pro miminka i dospělé


Romana Černá, redakce a zdroje uvedené v textu

18. 6. 2024


Zpět na přehled článků


Otazníky kolem tuků: Jsou nebo nejsou vhodné v…

Ve stravování máme tendenci občas některé potraviny favorizovat a jiné zatracovat. Do té druhé skupiny mnozí z nás řadí tuky, ale je to správné? Tuk je důležitou složkou naší výživy a v těhotenství je jejich konzumace žádoucí. Záleží ale na tom, zda si je dokážeme dobře vybrat a sníst jich optimální množství. Potravinová pyramida… Celý článek >>

Bazalka a Bolognese - základ pro těstoviny v…

Těstoviny s rajčatovou omáčkou, oblíbené jídlo dospělých i dětí, bývají pravidelně na jídelníčku v mnoha rodinách. Milovníky této kombinace v italském stylu potěší dvě novinky na trhu, s nimiž lze vykouzlit oběd či večeři snadno a rychle. Rajčatová omáčka s bazalkou je dobrý základ pro složitější a rafinovanější italské pochoutky.… Celý článek >>

Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>