Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Cestujeme na dovolenou: Jak ochránit děti i sebe před hmyzem, sluncem a úrazy


Cestujeme na dovolenou: Jak ochránit děti i sebe před hmyzem, sluncem a úrazy

Každá cesta vyžaduje řádnou přípravu. Pokud ale odjíždíte s dětmi, zejména s těmi nejmenšími, nezapomeňte na prevenci a ochranu před sluncem, hmyzem a možnými úrazy.

Sluníčko užívejme opatrně

Sluneční záření se skládá kromě viditelného světla z infračervených paprsků, které zodpovídají za tepelné vlastnosti slunce, a ultrafialového záření, které má významné biologické účinky. Z hlediska vzniku nádorových onemocnění je rozhodující především záření v ultrafialové oblasti. Ultrafialové spektrum dělíme na 3 části: UVA, UVB a UVC. Nejkratší vlnovou délku, a tím i největší riziko pro vznik nádorů, má UVC záření. Sluneční světlo ale dopraví na zemský povrch převážně UVB a UVA záření. UVB záření má kratší vlnovou délku, tedy nižší energii, nižší průnik do kůže i atmosféry, ale závažnější biologické účinky než UVA.

Snažíme se především vyhnout pobytu na slunci v době mezi 11. a 15. hodinou, kdy je UVB záření atmosférou nejméně filtrováno, protože dopadá ze Slunce na zemský povrch skrze atmosféru její nejmenší tloušťkou. Děti do 1 roku nevystavujeme ultrafialovému záření vůbec. Chraňte sebe i děti před slunečním zářením oblečením, hlavu kloboukem proti slunci, oči slunečními brýlemi a všechna nekrytá místa na těle ošetřete opalovacím přípravkem s vysokým ochranným faktorem.

dm

Tip pro opalování

Jednoduchou a rychlou aplikaci opalovacího přípravku přináší SUNDANCE MED Ultra Sensitiv dětský roll-on na opalování OF 50+ (169 Kč/100 ml). Poskytuje spolehlivou ochranu před spálením díky systému širokospektrálních filtrů UVA/UVB. Působí proti dehydrataci pokožky. Opalovací krém testuje a doporučuje Německá asociace pro alergie a astma a má dermatologicky potvrzenou kožní snášenlivost.

K zakoupení v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

Nezapomínejte na pitný režim

Oproti běžné potřebě bychom měli v horkém počasí přidat k pitnému režimu ještě půl litru navíc. Měli bychom pít po celý den v menších dávkách, abychom nárazovým vypitím většího množství tekutin nezatížili ledviny. Děti by měly mít stále u sebe lahvičku s pitnou vodou, pro osvěžení můžeme přikápnout trochu šťávy z citronu.

Pokud nevíme, zda je pitný režim dostačující, stačí sledovat, jak je zbarvená naše moč. Měla by mít světlý lehce nažloutlý odstín a denně bychom jí měli vymočit okolo dvou litrů. Výdej se rovná zhruba příjmu tekutin. Mezi první známky dehydratace patří zvýšená únava, bolest hlavy, přidat se mohou křeče a podrážděnost. Pokožka bývá vysušená, kvalita pleti a vlasů je zhoršená. U dětí sledujeme zabarvení plenky a jak často je vlhká.

Bodnutí hmyzem nepodceňujeme, velkou službu nám udělá preventivní ochrana

Pokud je v ráně žihadlo (to znamená, že původcem byla včela), jemně je z rány odstraníme. Dáme pozor, abychom nestiskli jedový váček, který je na konci žihadla. Ránu rychle ošetřete nějakým vhodným přípravkem, který je dobré mít při pobytu v létě v přírodě vždy při ruce. Máte-li možnost, přiložte na chvíli na ránu sáček s ledem, který sníží otok v místě vpichu.

Věnujte se dítěti, které se obvykle lekne a bodnutí mu způsobí bolest. Musíte je uklidnit a odvést jeho pozornost od místa bodnutí. Pokud je bodnutí na končetině a otok a bolest po přiložení ledu a použití přípravku ustupuje, není nutno se obávat alergické reakce. Pokud je ale žihadlo v ústech nebo okolí, okamžitě vyhledejte lékaře, případně volejte dispečink záchranné služby. V takovém případě totiž hrozí masivní otok a následný problém s dýcháním. Dítěti dejte cucat kousek ledu pro snížení otoku a ihned zavolejte pro lékařskou pomoc nebo dopravte dítě k lékaři co nejrychleji sami.

Po bodnutí se může dostavit tzv. anafylaktický šok, kdy dítě zbledne a ztratí vědomí. V tom případě ověřte, zda dítě dýchá, a volejte okamžitě rychlou záchrannou službu. Takový šok je příznakem abnormální alergické reakce a dítě musí dostat co nejrychleji vhodné léky. Mohou se dostavit potíže s dýcháním, nevolnost. Takovou reakci nikdy nepodceňujte a na nic nečekejte, lékaře informujte, že dítě je patrně v anafylaktickém šoku po bodnutí hmyzem.

U štípnutí způsobených komárem či jiným podobným hmyzem k tak prudkým alergickým reakcím většinou nedochází, přesto je nebereme na lehkou váhu. Pokud komár dítě štípne v místě, kde je pokožka velmi citlivá (například oční víčko), může otok narůst do značných rozměrů. Opět použijte vhodný chladivý přípravek, nejlépe ve formě gelu. Pozor na oči při aplikaci! Jestliže se chystáte do oblastí se zvýšeným výskytem komárů, např. v povodí řek, předcházejte raději jejich štípnutí použitím vhodných repelentních přípravků a dostatečným oblečením dětí.

Po celé léto nepolevuje aktivita klíšťat, a proto je nutné při pobytu v přírodě děti i sebe před přisátím klíštěte chránit. Vhodné oblečení, repelenty a důkladná prohlídka celého těla bude ideální prevencí.

dm

Tip pro ochranu dětí před hmyzem

Chodíte s dětmi často do přírody? Nezapomeňte přibalit S-quitofree emulzi proti hmyzu pro děti (89,90 Kč/100 ml). Chrání citlivou dětskou pokožku okamžitě a spolehlivě, a to až čtyři hodiny před hmyzem a dvě hodiny před klíšťaty a ovády. Obsahuje účinnou látku na bázi oleje citronového eukalyptu, snadno se roztírá a lehce se vstřebává. Vhodná pro děti od šesti měsíců i dospělé s citlivou pokožkou.

K zakoupení v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz.

Co děti naučit o vodní sebezáchraně

Poradí Štěpánka Štrougalová, zkušená instruktorka z plaveckého centra Juklík.

Juklík

10 pravidel, která pomáhají zachránit život

1. pravidlo: Vím, jak bezpečně vlézt i vylézt z bazénu.

Dítě musí vědět, kde jsou schůdky, anebo nízký okraj bazénu s přepadovým žlábkem, a musí také umět samo z bazénu vylézt. „To je naprostý základ. Nezapomeňte na toto pravidlo ani po příjezdu do prázdninového letoviska, až si půjdete s dětmi prohlédnout hotelový bazén. Ukažte si, kde se do něj bude nejlépe vlézat i vylézat, a s většími dětmi si ujasněte, odkud smějí skákat do vody,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová.

2. pravidlo: Dokážu se ve vodě udržet na nestabilní ploše, dokážu se držet nestabilní pomůcky.

Pro nácvik této dovednosti dobře poslouží větší desky, surfy, paddleboardy nebo nafukovací matrace. Dítě skočí do vody a na hladině se zachytí a vyleze na velkou desku (surf atd.). V jednodušší formě se umí desky aspoň přidržet.

3. pravidlo: Umím si odpočinout na hladině.

Každé dítě by mělo umět vyplavat na hladinu, lehnout si na záda do tzv. hvězdičky a v této poloze se udržet delší časový úsek.

4. pravidlo: Dovedu podplavat překážku nebo ji dokážu odstranit.

Dítě musí umět správně zareagovat a nezpanikařit v situaci, kdy se ve vodě nečekaně ocitne pod překážkou. „Vezměte si velkou desku do prostoru, kde dítě nestačí, a nechte je kolem ní ručkovat. Nechte ho nejprve podplavat užší stranu, pak i tu širší. Nechte dítě potopit se pod hladinu a položte nad ně velkou desku. Musí ji umět odstrčit či podplavat pod ní. Je to prvek, který si dítě vyzkouší, zažije pocit překvapení a pak dokáže správně zareagovat. Například ve chvíli, kdy bude ve venkovním bazénu a vítr sfoukne osušku na hladinu, anebo posune velkou nafukovací hračku nad ně,“ vysvětluje Štěpánka Štrougalová z plaveckého centra Juklík.

5. pravidlo: Umím plavat i v oblečení.

Stačí neopatrná chůze po hrázi rybníka – a následuje nečekaný pád do vody, v oblečení i botách. Proto je určitě dobré vyzkoušet si podobnou situaci „nanečisto“. Děti navíc náramně baví, když se ocitnou ve vodě oblečené a obuté. Důležité ovšem je, že si zkusí s touto zátěží plavat. Kdyby v budoucnu k podobné situaci došlo, nebude to pro ně takový šok.

6. pravidlo: Neleknu se neznámé osoby ve vodě.

Když se vedle dítěte ve vodě vynoří cizí člověk, může se leknout. Jak ale podobnou situaci nacvičit? „Pokud jste u vody se známými, vyzkoušejte si danou situaci společně. Dejte si ve vodě své dítě zády k sobě. Potopte se spolu s ním pod vodu proti kamarádce s dítětem a děti si pod vodou předejte. A pak zase třeba s jiným známým,“ doporučuje plavecká instruktorka Štěpánka Štrougalová.

7. pravidlo: Chytnu se podávané pomůcky a nechám se za ni přitáhnout.

Tuhle dovednost děti můžou trénovat společně s kamarády nebo sourozenci. Jeden z dvojice se postaví na kraj bazénu a podává kamarádovi pomůcku. Tou může být kruh, tyč, lano… Plavec ji chytí a nechá se za ni přitáhnout. Pak si dvojice role vymění a vše se opakuje. Stejně tak rodič může zkusit podat dítěti do vody jen ruku nebo nohu, aby se za ně dokázalo chytit a nechat se přitáhnout.

8. pravidlo: Zachytím pomůcku a doplavu s ní ke břehu.

Dítě ve vodě by se mělo naučit chytit záchrannou pomůcku (kruh apod.), kterou mu hodíte, a pak s ní doplavat ke břehu. „Vyzkoušejte s dětmi, jak velkou pomoc představuje v podobné situaci i obyčejná PET lahev,“ upozorňuje Štěpánka Štrougalová.

9. pravidlo: Umím plavat v závěsu.

Dítě by se mělo naučit chytit dospělého a v klidu se nechat vézt. Situaci můžete nacvičit tak, že budete plavat na břiše, dítě se vás chytne za ramena a nechá se vézt. Anebo můžete zkusit plavat i na zádech a vézt své dítě tak, že si hledíte do očí.

10. pravidlo: Zvládnu se ve vodě orientovat i poslepu.

Mezi opravdu obtížné prvky patří pohyb ve vodě s vyřazením zrakového vjemu. Dítě se tak učí plavat v bazénu, kde je pouze slabé osvětlení, případně může zkusit být chvíli ve vodě se šátkem přes oči. „Plavecké brýle jsou výborná pomůcka. Ale děti by se měly umět s radostí pohybovat ve vodě i pod vodou s brýlemi i bez nich. Je nutné trénovat různé plavecké dovednosti jak v brýlích, tak bez nich."

„A nezapomeňte – pokud se chcete s dítětem u vody cítit bezpečně, nesmí mu vadit voda ani v očích, ani v uších, ani v obličeji. Potápění a voda všude jsou nedílnou součástí pobytu u vody a bez této dovednosti se dítě rozhodně nedá považovat za plavce,“ upozorňuje na závěr Štěpánka Štrougalová, která má s výukou plavání více než třicetiletou zkušenost a sama je maminkou čtyř dětí.

Počet úrazů během prázdnin narůstá, časté jsou pohmožděniny, zlomeniny a povrchová poranění

Pohmoždění, výron

Dojde-li ke zranění kotníku, musíme nejdříve zjistit, jak je poranění vážné. Pokud dítě pouze pokulhává, nebude nejspíš kotník podvrtnutý (tzn. poškozeny vazy obklopující hlezenní kloub) ani zlomený. Jiná situace nastává, pokud se dítě na nohu nemůže postavit, naříká bolestí a místo kolem kloubu rychle otéká. Potom není vhodné spoléhat na samoléčbu. Rozhodně navštívíme lékaře, který by měl stav kosti prohlédnout na rentgenovém snímku. Bude-li kotník zlomený, přiloží na něj nejspíš sádrový obvaz. V případě, že kost bude neporušena, zvolí odpovídající typ obvazu podle stavu vazů a pohmožděnin kolem kloubu. Může se stát, že kotník bude nepřirozeně zkroucený – nesnažíme se jej „napravit“. Tento zákrok patří jedině do rukou lékaře. Pokud je zranění velmi bolestivé, uklidníme dítě, které může být příhodou velice vylekané a zneklidněné. Pro zmírnění otoku a utišení můžeme přiložit ledový obklad, ale rozhodně neodkládáme návštěvu lékaře. Nezanedbáváme poranění kotníku, zejména pokud se častěji opakuje.

Odřeniny

Jedná se o povrchová poranění, při nichž může dojít k slabému krvácení. Ránu prohlédneme, zda se do ní nedostala nečistota, pokud ano, odstraníme ji sterilní gázou. Okolí rány ošetříme dezinfekčním prostředkem (neměl by se dostat do rány) a ránu překryjeme náplastí, pokud je větší, tak sterilním obvazem. Pro větší odřeniny a podobná povrchová zranění má pozitivní přínos speciální gel, který urychluje hojení ran. Odřená kolena patří k letnímu dětskému dovádění, proto by přípravky pro jejich ošetření spolu s vhodnými náplastmi a sterilními obvazy neměly chybět v lékárničce nejen doma, ale hlavně při pobytu v přírodě.

Cestujeme na dovolenou: Kam jet s dětmi o prázdninách

Cestujeme na dovolenou: Vybíráme brýle proti slunci

Cestujeme na dovolenou: Co sbalit do lékárničky

Cestujeme na dovolenou: Jak ochránit děti i sebe před hmyzem, sluncem a úrazy

Cestujeme na dovolenou: Jak rychle uvařit

Cestujeme na dovolenou: Jak se vyhnout rizikům, na co si dát pozor a proti čemu se pojistit

Cestujeme na dovolenou: Autem, letadlem či lodí…

Cestujeme na dovolenou: Jak uložit zavazadla, kam dát jízdní kola a jak cestovat s přívěsem

Cestujeme na dovolenou: Jak s dětmi zvládnout cestování v létě

Cestujeme na dovolenou: Hry ve vodě s miminky i batolaty

Cestujeme na dovolenou: Hygiena na cestách a co budeme potřebovat pro miminka i dospělé


Romana Černá a redakce

18. 6. 2024


Zpět na přehled článků


Otazníky kolem tuků: Jsou nebo nejsou vhodné v…

Ve stravování máme tendenci občas některé potraviny favorizovat a jiné zatracovat. Do té druhé skupiny mnozí z nás řadí tuky, ale je to správné? Tuk je důležitou složkou naší výživy a v těhotenství je jejich konzumace žádoucí. Záleží ale na tom, zda si je dokážeme dobře vybrat a sníst jich optimální množství. Potravinová pyramida… Celý článek >>

Bazalka a Bolognese - základ pro těstoviny v…

Těstoviny s rajčatovou omáčkou, oblíbené jídlo dospělých i dětí, bývají pravidelně na jídelníčku v mnoha rodinách. Milovníky této kombinace v italském stylu potěší dvě novinky na trhu, s nimiž lze vykouzlit oběd či večeři snadno a rychle. Rajčatová omáčka s bazalkou je dobrý základ pro složitější a rafinovanější italské pochoutky.… Celý článek >>

Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>