Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Cestujeme na dovolenou: Jak uložit zavazadla, kam dát jízdní kola a jak cestovat s přívěsem


Cestujeme na dovolenou: Jak uložit zavazadla, kam dát jízdní kola a jak cestovat s přívěsem

Cestování samo o sobě může být únavné, zábavné, veselé, stresující, samostatnou kapitolou jsou ovšem zavazadla. Do letadla vezmeme to, co povoluje přepravní společnost, do autobusu a vlaku to, co sami uneseme. Ale když jedeme autem, předpokládáme, že pobereme vše, co by se mohlo na dovolené hodit. Jak to ale všechno poskládat, aby to bylo praktické a zároveň bezpečné?

Kočárek, koloběžka, cestovní postýlka, ale také fotografická výbava, jízdní kolo, obytný přívěs… Na letní dovolenou vozíme leccos, ne vždy to ale dokážeme správně umístit, zajistit a také potom s autem bezpečně cestovat.

Důležité pravidlo – co nejméně věcí v kabině

Při balení zavazadel na cestu autem vycházíme z bezpečnostního pravidla, které pramení z triviálních fyzikálních zákonů. Úplně běžný předmět se totiž může v případě nehody stát život ohrožující zbraní. Kinetická energie, kterou získá při nárazu či srážce, bude totiž násobně větší. Proto se snažíme kufry, tašky, ale také třeba fotoaparáty nebo jiné tvrdé předměty uložit bezpečně do zavazadelníku.

Jak to tam naskládat

Zavazadla můžete do kufru naházet, naskládat nebo sofistikovaně rozmístit. Můžete být vyznavačem kteréhokoliv způsobu, ale v každém případě vám mohou pomoci speciální drobnosti, díky nimž se váš náklad do zavazadlového prostoru nejen lépe vejde, ale také zůstane všechno na svém místě. Mezi hlavní vychytávky patří například dvojité víko kufru pro oddělení nákladu a využití zavazadlového prostoru ve dvou úrovních, nebo různé síťové programy, kolejnice pro upevňování oddělovacích příček a podobně.

Střešní box dobře zamkneme a jezdíme s ním adekvátně

Řada automobilových značek nabízí střešní box jako speciální příslušenství, existují také specializované firmy, které se na výrobu těchto schránek a jiných střešních nosičů zaměřují. Pro jednorázové cestování se hodí využít i půjčovnu. Při výběru boxu se především zajímejte o to, zda půjde připevnit k vašemu vozu. Pokud si nejste jisti, domluvte se s prodejcem, že si připevnění vyzkoušíte. Dobře si rozvažte, jak velký box budete skutečně potřebovat. Box ovlivní aerodynamiku vozu, v úvahu berte i přípustné zatížení střechy. Údaje o něm najdete v technických parametrech vozu. Samozřejmostí by mělo být i přizpůsobení jízdy většímu nákladu a zatížení střechy. A prověřte i zámek boxu, který by měl ochránit zavazadla před kráděží.

Nosiče na kola mohou být vzadu i na střeše

Umístění jízdních kol se osvědčuje na speciálním nosiči umístěném na zádi vozu. Před jeho zakoupením či zapůjčením dobře vyzkoušejte, zda se k autu hodí a zda na něj půjdou připevnit vaše kola. Zjistěte si u prodejce, jaká pravidla se na konkrétní nosič vztahují (umístění registrační značky a podobně). Nosiče na střeše jsou rovněž oblíbené, tady ale rovněž pozor na změněnou aerodynamiku a ovlivnění jízdních vlastností vozu.

Jízda s přívěsem jen pro zkušené řidiče

I obyčejný malý vozík na pár pytlů cementu může s osobním autem v krizové situaci pořádně zamávat. Co teprve obytný přívěs. Naštěstí dnes u řady značek najdete asistenční systémy pro udržování stability přívěsu, pomoc při couvání nebo parkování s přívěsem. Je potřeba prověřit, jak těžký přívěs vaše auto utáhne. Pokud jste v cestování s přívěsem začátečníci, vyzkoušejte si vše předem, protože jízdní vlastnosti se výrazně mění. A samozřejmě pro děti milující dobrodružství je potřeba pořád znovu opakovat, že během jízdy si v přívěsu opravdu nemohou hrát, protože v něm nesmí být za jízdy žádný pasažér.

Cestujeme na dovolenou: Kam jet s dětmi o prázdninách

Cestujeme na dovolenou: Vybíráme brýle proti slunci

Cestujeme na dovolenou: Co sbalit do lékárničky

Cestujeme na dovolenou: Jak ochránit děti i sebe před hmyzem, sluncem a úrazy

Cestujeme na dovolenou: Jak rychle uvařit

Cestujeme na dovolenou: Jak se vyhnout rizikům, na co si dát pozor a proti čemu se pojistit

Cestujeme na dovolenou: Autem, letadlem či lodí…

Cestujeme na dovolenou: Jak uložit zavazadla, kam dát jízdní kola a jak cestovat s přívěsem

Cestujeme na dovolenou: Jak s dětmi zvládnout cestování v létě

Cestujeme na dovolenou: Hry ve vodě s miminky i batolaty

Cestujeme na dovolenou: Hygiena na cestách a co budeme potřebovat pro miminka i dospělé


Romana Černá a redakce

18. 6. 2024


Zpět na přehled článků


Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>

První zvonění za námi, na co ale dát pozor v…

První den, a nejspíš i celý týden docházky do první třídy základní školy se nesou v hravém a přátelském duchu. Děti se seznamují s třídou, družinou, poznávají se mezi sebou. Vše je pozitivní a optimistické. Problémy ale mohou příjít později. Podívejme se nejdřív na ty spojené s fyzickou kondicí. Po dvouměsíčním skotačení na hřištích,… Celý článek >>

Pro pořádný úklid domácnosti po prázdninách se…

Čtyřiadvacátého ročníku oblíbeného spotřebitelského programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2024 se zúčastnilo a o přízeň zákazníků bojovalo 221 produktových novinek od 168 firem, spotřebiteli vybraných vítězů bylo pak celkem 66. Nyní se můžete zúčastnit soutěže o balíček úklidových prostředků. Dotazování proběhlo na… Celý článek >>