Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Cestujeme na dovolenou: Co sbalit do lékárničky


Cestujeme na dovolenou: Co sbalit do lékárničky

Než se vydáme na cestu za letními zážitky, řešíme tisíc a jednu drobnost, které je potřeba vzít s sebou. Plavky, brýle, dětem holínky a dost věcí na převlečení. Součástí prázdninového zavazadla by ale měla být zcela určitě i lékárnička.

V kufru i na chalupě

Dobře zásobenou lékárničku nezapomínáme sbalit do zavazadla, ale měli bychom ji mít i při dovolené tam, kde to dobře známe – na vlastní chatě či chalupě. Před odjezdem ji dobře prohlédneme, zkontrolujeme exspirace a doplníme chybějící léky. Co bychom měli mít s sebou?

Lékárničku vybavíme kromě pravidelně užívaných léků také prostředky proti nevolnosti, průjmům, horečce, bolestem, pro ošetření po bodnutí hmyzem, dezinfekcí a materiálem na obvázání drobných poranění. Nezapomeneme ani na kapky do očí při zánětu spojivek.

Neváhejte obsah lékárničky použít

Děti jsou sice neposedové a nějaká ta modřina se přihodí co chvíli. Pokud je ale narušena kůže, rozhodně použijeme prostředky z lékárničky. Velká odřenina vyžaduje překrytí sterilním obvazem, píchnutí vosou použití antihistaminického gelu nebo masti, krvavý puchýř zase speciální náplast. Nemluvě o klíštěti, které je nutné správně vyjmout, ránu vydezinfikovat a klíště bezpečně zlikvidovat.

Podle čeho lékárničku sestavit

Poradily nám odbornice z lékárenského prostředí – lékárnice Mgr. Jana Pilecká a farmaceutická asistentka Monika Mikešková – obě z lékárny Bellis v Mníšku pod Brdy.

Před sestavením lékárničky je potřeba si ujasnit, komu bude určena. Zda budou cestovat děti a pokud ano, jak jsou staré, pro kolik osob lékárnička bude a do jaké destinace rodina či skupina cestuje. Vybavení lékárničky je totiž individuální. Požadavky u mladého páru, který jde na vysokohorskou túru, se budou odlišovat od požadavků čtyřčlenné rodiny, která jede na dovolenou do přímořského letoviska.

Co je třeba si před cestou ujasnit:

• do jaké oblasti cestujeme – do tropů, po Čechách, dlouhé túry po horách

• zda hrozí v oblasti výskyt průjmů či jiných onemocnění

• zda je v oblasti zvýšený výskyt nebezpečného hmyzu (malarické oblasti, oblasti zamořené klíšťaty, komáry či blackflies)

• jaká je běžná teplota v oblasti – zda hrozí spálení sluncem či prochladnutí

• zda mají cestující osoby nějaké indispozice (náchylnost ke zranění, dysmenorrhea, světlá pokožka, zažívací potíže, alergie atd.)

Co zabalit pro miminka a batolata

„Pro kojence a batolata jsou nezbytné léky proti průjmu, zvracení a dehydrataci. Chybět by neměl kvalitní opalovací krém – ideálně s minerálním filtrem – a oblečení s UV faktorem. Nezbytné jsou také léky proti úpalu, teplotě a bolesti, dezinfekce, obvazový materiál. Důležité je zabalit i repelent, který by měl být ideálně na přírodní bázi či na bázi esenciálních olejů,“ vysvětluje Mgr. Jana Pilecká.

Nevolnost při cestování – kinetóza

Jana Pilecká doporučuje vícesložkové homeopatické přípravky, s jejichž výběrem vám poradí lékárník, případně i tato jednosložková homeopatika:

COCCULUS INDICUS 9 C: lék kinetóz, kdy se cestuje autem a vadí pohyb dopředu. Nasadit 1–2 dny před cestou 1× denně 5 granulí a při sednutí do auta vycucat 5 granulí klidně každých 30 minut.

BORAX 9 C: kinetózy při pohybu nahoru a dolů, typicky mořská nemoc, cestování letadlem. Dávkujeme stejně jako u Cocculus indicus.

Cestujeme na dovolenou: Kam jet s dětmi o prázdninách

Cestujeme na dovolenou: Vybíráme brýle proti slunci

Cestujeme na dovolenou: Co sbalit do lékárničky

Cestujeme na dovolenou: Jak ochránit děti i sebe před hmyzem, sluncem a úrazy

Cestujeme na dovolenou: Jak rychle uvařit

Cestujeme na dovolenou: Jak se vyhnout rizikům, na co si dát pozor a proti čemu se pojistit

Cestujeme na dovolenou: Autem, letadlem či lodí…

Cestujeme na dovolenou: Jak uložit zavazadla, kam dát jízdní kola a jak cestovat s přívěsem

Cestujeme na dovolenou: Jak s dětmi zvládnout cestování v létě

Cestujeme na dovolenou: Hry ve vodě s miminky i batolaty

Cestujeme na dovolenou: Hygiena na cestách a co budeme potřebovat pro miminka i dospělé


Romana Černá a redakce

18. 6. 2024


Zpět na přehled článků


Otazníky kolem tuků: Jsou nebo nejsou vhodné v…

Ve stravování máme tendenci občas některé potraviny favorizovat a jiné zatracovat. Do té druhé skupiny mnozí z nás řadí tuky, ale je to správné? Tuk je důležitou složkou naší výživy a v těhotenství je jejich konzumace žádoucí. Záleží ale na tom, zda si je dokážeme dobře vybrat a sníst jich optimální množství. Potravinová pyramida… Celý článek >>

Bazalka a Bolognese - základ pro těstoviny v…

Těstoviny s rajčatovou omáčkou, oblíbené jídlo dospělých i dětí, bývají pravidelně na jídelníčku v mnoha rodinách. Milovníky této kombinace v italském stylu potěší dvě novinky na trhu, s nimiž lze vykouzlit oběd či večeři snadno a rychle. Rajčatová omáčka s bazalkou je dobrý základ pro složitější a rafinovanější italské pochoutky.… Celý článek >>

Září je měsíc biopotravin. Která získala titul…

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin si získávají stále větší oblibu. Ať už se pro biopotravinu rozhodneme proto, že nám více chutná, považujeme ji za zdravější, nebo chceme být ohleduplní k životnímu prostředí, zajímá nás, jak kvalitní jsou biopotraviny. Inspiraci můžeme hledat třeba i v soutěži Nejlepší biopotravina roku. ==*… Celý článek >>